20/05/24

GpS навігатор: «Вхід вільний» до міжнародного Дня музеїв

 17 травня відбулася цікава пізнавальна зустріч для читачів бібліотеки філії 40. Щороку 18 травня святкується Міжнародний день музеїв, у який деяких країнах проводиться Ніч музеїв. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали. «Ніч музе́їв» — міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції вночі, зазвичай присвячена до Міжнародного дня музеїв.

Музеї – це місця, де зібрані та експонуються колекції якихось предметів, які були знайдені в природі, або зроблені людиною. Існують музеї, які присвячуються мистецтву, науці, історії, промисловості, техніці. Слово «музей» походить від грецького слова, що означає «храм муз». Один з найперших закладів, який можна назвати музеєм, знайдено в Александрії у Єгипті. Цей заклад відноситься до III віку до н.е. З тих часів до ХІХ ст. було створено багато колекцій, які називали музеями, але вони належали королівським особам та вельможним родинам. Тільки з кінця ХУІІІ ст. двері музеїв відкрилися для всіх охочих. Відбулося це у Франції під час Французької Революції. У ХІХ ст. вперше почали будувати спеціальні приміщення для музеїв. В наш час великі музеї – це не тільки місце зберігання колекцій, але й наукова установа, яка здійснює пошукову та дослідницьку діяльність. Музейні колекції є предметом гордості країни, де вони знаходяться. Безліч туристів відвідають музеї - студенти, мистецтвознавці та історики вивчають історію країн та історію мистецтва завдяки музейним експонатам. Потрапити до Лувру, або до Британського музею - це велика подія у житті людини, яка запам’ятається на все життя! Тож відправляємося у подорож!

Музеї Одеси — уславлена сторінка життя великого культурного центру на півдні сучасної України. Вже в перші десятиліття розбудови міста тут зафундували перший театр  і перший музей, який з'явився у 1825 році. Багата історія міста Одеси спричинила появу цілої низки музейних закладів з зображенням різноманітних галузей мистецького і культурного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар