13/05/24

Пізнавально-розважальний майданчик: «Чи літають змії?»

 Важко уявити інших тварин, які б викликали у людини таке незвичайне почуття настороженої цікавості та деякого марновірного страху, яке викликають змії. Вони заворожують нас своїми граціозними рухами, не змигним поглядом і гордим благородством. Різні почуття викликають змії. У декого – захват, але вони нікого не залишають байдужими. Цим рептиліям притаманна особлива магнетична краса, що змушує мимоволі захоплюватися ними.

Упродовж століть людина до зміїної родини ставилася не тільки зі страхом, а й з великою повагою. Давні слов’яни вважали, що змії утворюються з блискавки. Під час грози блискавка зникає просто на небі, а падає на землю і перетворюється на змію. Інше повір’я говорить, що змії походять від веселки. У християнські часи люди почали вірити, що змій, як і всіх інших тварин, створив Бог.

Поважаючи цих красивих, цікавих та загадкових тварин, в Україні відзначали два зміїних свята. Перше – 21 квітня (на день Святого Руфа змії виповзають із землі зі свого «Вирію») і друге на Здвиження -14 вересня (говорять, що у цей день літо здвигається до зими, а змії ховаються в листя і залізають в землю, щоб перебути зиму).

Для користувачів дитячої бібліотеки № 10 бібліотекарі спільно із волонтерами організації Червоного Хреста провели пізнавально-розважальний захід «Чи літають змії?»

Фантастичний світ легенд, українські казки, як народні, так і авторські, оповідання, фентезі, енциклопедичні видання із зображенням найяскравіших  представників виду, цікаві факти  про спосіб життя змій і нарешті виготовлення і запуск власного повітряного змія.

Для  наших читачів це було пізнавальне, веселе та захопливе дозвілля, а ще чудовий спосіб провести вільний час на свіжому повітрі – адже виявляється, що змії літають!

Немає коментарів:

Дописати коментар