25/06/24

Книжковий куточок "Муркотливий день"

 25 червня дитячий садочок № 253 та бібліотекарі УЧЗ провели захопливий захід — інтерактивні читання “Муркотливий день”.

Цей день став справжнім святом для наших маленьких читачів.

Разом з бібліотекарем діти перетворились на справжніх казкарів і розповідали свою “котячу історію”, читали вірші та казки про котів, розповідали про своїх домашніх улюбленців і, звісно ж, грали!

Діти перетворились на маленьких кошенят та “полювали” за мильними бульбашками та повітряними кульками. А ще відповідали на запитання вікторини.

Ось який вийшов день!

К. Поліщук

бібліотекар УЧЗ

 

Подорож під час повітряної тривоги

 Усі люблять мандрувати, і  бібліотека №26 дає змогу своїм читачам відправитись у подорож навіть у сховищі, під час повітряної тривоги. Ми згадали книжки, де герої мандрують, знайомляться з новими країнами та заводять нових друзів.

 

«Є право – значить є надія»

 На передодні Дня Конституції в приміщенні бібліотеки зібралась чимала компанія активних читачів нашої бібліотеки. Разом з бібліотекарем Оленою  Хорошиловою, діти дізналися цікаві факти про  Конституції різних країн. Так найбільшою у світі є Конституція  Індії, яка складається з 465 статей, 12 додатків, 70 поправок та налічує 117 тисяч слів. А самим старим у світі з Конституцій суверенних країн являється Основний закон  Сан-Маріно,  основні положення якого було написано у 1600 році. А ось Еквадор перша країна яка прописала права природи на захист, права на відновлення та відтворення. А ось така країна, як Ізраїль, немає Конституції. В країні діють 12  основних законів, які можуть стати  частинами  майбутньої Конституції.

А наостанок, діти виразили свої емоції через творчість і зробили аплікації з паперу де були символи нашої Держави та прикрасили свої роботи квітами волошки та маку.

Театральна студія «Сюрприз»

 Напередодні Дня Конституції України у бібліотеці-філії № 21 КУ «ЦБС для дітей» м. Одеси у рамках літ-хаб "Імпульс" відбулася зустріч з артистами театральної студії "Сюрприз" Університету третього віку Приморського територіального центру соціального обслуговування м. Одеси. Відомий одеський режисер, драматург, артист Михайло Крупнік розповів про Університет третього віку, який дає друге дихання життя та творчості тим, кому за 60. А також про репертуар театру та концерти, якими артисти радують своїх глядачів, надихаючи та заряджаючи своєю творчою. Артисти представили свої номери зі звітного концерту за цей навчальний рік, показавши інсценування народного життя України.

  

24/06/24

24 червня - Міжнародний день феї

 24 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день феї (International Fairy Day). Це свято для кожного малого та дорослого, що вірить у дива. А також це можливість поринути у глибоку історію, народний фольклор та традиції.

А ще це нагода прийти до бібліотеки і почитати стару добру казку. Або нову, але все одно добру, де добро перемагає зло, а феї творять дива.

Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67.

 

План основних заходів в дитячих бібліотеках м.Одеси 24–30 червня 2024 р.

 


Вечір сімейного відпочинку «Все на світі вміє тато»

 У середу, 19 червня, група ІБІС (Інтелектуальна бібліотечна ігрова студія) зібралася на святкування Дня батька. Бібліотекарі філії №37 Тетяна Паніна та Лариса Решетняк познайомили дітей з історією свята, розглянули книги, де головним героєм є тато. Підлітки за допомогою пантоміми розповіли про професію батька, показали фотографії, згадали  цікаві випадки з життя. Провели змагання з армреслінгу, де з’ясувалося, що сила у Влада та Арсена рівна А потім спробували свої сили у татових обов’язках: заспівали колискову немовляті, пригадали народні казки й прислів’я про батька, навіть чистили картоплю, правда, дівчата справилися з цим завданням втричі швидше за хлопців.. Тінейджери зрозуміли, що батьком бути не дуже легко.

21/06/24

20 червня у філії №45 влаштували заняття з дитячої йоги!

 Перед заняттям, бібліотекар Ганна Масльоха розповіла про мудрих йогів з книги, яку отримала бібліотека та запросила дітлахів у йога-мандрівку.

Серед книжкових полиць, ми разом із дітьми занурились у світ йоги. Кожна осана пробуджувала уяву дітей. Ми перетворювались на гнучких котиків, грайливих собак, прекрасних павичів та черепах, могутні дерева та гори.

Діти вчилися слухати своє тіло, дихати глибоко та зосереджуватися. А наприкінці заняття, під звуки заспокійливої музики, ми всі разом розслабились та відпочили.

Сподіваюся, що ці маленькі йоги винесли з собою частинку спокою та гармонії.

 

Подорож до Країни казок "Світ фей та її дива"

 24-го червня у всьому світі відзначається Міжнародний день феї. Це свято для кожного малого та дорослого, для тих, хто вірить у дива. Сьогодні, 21-го червня, на свято до книжкової країни – бібліотеки-філії №4 завітали відпочивальники літнього табору "Вєда". Завідувачка Олена Чупріна презентувала дітям книжкову виставку "Дивосвіт казок". Бібліотекарка Наталія Мацькур розповіла історію походження цього дня, цікаві факти про фей та прочитала казку "Як фея Ясненька допомогла Янці". Цей день був присвячений фантазії, творчості та багатому фольклору, що оточує цих чарівних істот.

 

Літературне знайомство "Заряд позитиву у творах Галини Вдовиченко" до 65-річчя від дня народження

 Вони улюбленці дорослих і малих, домашня чудова тваринка, яку із задоволенням тримає кожна друга, третя родина. Це наші улюбленці - кішки. Котячих історій і казок в дорослій і, особисто, в дитячій літературі, є достатньо. Не торкнутися цієї улюбленої теми не змогла і видатна українська казкарка Галина Вдовиченко. 

З нагоди її ювілею - 65-річчя в філії 19 був проведений захід, в якому головними літературними героями стали "36 і 6 котів". 

Також в бібліотеці була оформлена виставка творів письменниці, з якою були ознайомлені наші читачі.

Незвичайне товариство непосидючих, винахідливих, співчутливим чужим проблемам чудових котів. 

Деякі діточки вже прочитали ці книжки та із задоволенням відповідали на запитання літературної рибалки, згадували цікаві факти з життя котів і на завершення заходу зробили яскраві розмальовки, головними героями котрих були любі котики.

Краєзнавчий нарис "Видатні постаті Одеси": до Всесвітнього дня біженців

 В захопливу краєзнавчу експедицію до Дюківського парку відправилась 20 червня група читачів-біженців з Херсону та Миколаєва разом з бібліотекарем дитячої бібліотеки № 48 Ігнатьєвою Л. Юні краєзнавці із задоволенням знайомились з історією створення заміської дачі, природою та архітектурою «квітучого кутка Версалю». Наприкінці активну участь взяли в тематичній вікторині. 

Такі знання є необхідною умовою для виховання любові до своєї «малої батьківщини» та формування патріотичної свідомості. Можливо вони в майбутньому, використовуючи історичний досвід, перетворять рідне місто в найквітучіше місто на Землі. Всі отримали насолоду від дивної краси живої природи теплого літа і захватної мандрівки.