17/05/24

Засідання гуртка «Срібне слово-спілкування основа»

 Тільки тим історія належить,

хто сьогодні бореться й  живе

В. Симоненко

17 травня у бібліотеці №39 розгорнувся історичний літопис «Нездоланний дух народу».

Кожна людина рано чи пізно починає цікавитися своїм корінням. Ми проходимо крізь енергії самоідентифікації та становлення нації. Наші пращури по зернині сіяли в рідну землю, щоб ми хлібами проросли вільними.

Історія завжди іде поруч, даруючи нам знання про те, як жили предки, як боролися, про що мріяли. Цей процес не зупиняється, а ні на мить і сьогодні.

Читачі відповідали на питання вікторини та мандрували країною у грі «Українограйлики».

 
 
 

Відкриття персональної виставки «З весною у серці» Тетяни Вдовіченко

 10 травня в АРТ-просторі Універсального читального залу відбулося відкриття персональної виставки «З весною у серці» Тетяни Вдовіченко, художника, графіка.

***

Тетяна Вдовиченко народилася 19.01.1993 р. в місті Кілія Одеської області. З 2000 по 2009 рр. навчалася у Вигінській школі Білгород-Дністровського району, під час навчання неодноразово брала участь у виставках різного рівня. Продовжила навчання в Білгород-Дністровському районному ліцеї. З 2011 по 2017 рр. навчалася у Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К.Д. Ушинського на художньо-графічному факультеті.

Учасниця численних обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок. У 2015 р. вступила до молодіжного об’єднання Одеської обласної організації Національної спілки художників України. З 2017 р. член НСХУ України.

Персональні виставки робіт проходили неодноразово в Одесі, Южному, Білгород-Дністровському, Чернівцях, Ізмаїлі, Чорноморську тощо.

Художниця працює в різних техніках та знаходиться у постійному творчому пошуку. Любить експериментувати з формами й кольоровим рішенням. Роботам притаманний лаконізм. Стиль майстрині пензля своєрідний. Потужним виразним засобом у роботах є колір – теплий та м'який. Думки, враження та емоції мисткиня передає за допомогою абстракції, виражені звучною експресивною лінією.

Весняні барви робіт Тетяни Вдовиченко будуть чекати шанувальників сучасного мистецтва з 10 травня по 03 червня 2024 р. в АРТ-просторі Універсального читального залу (вул. Катерининська, 67). Вхід вільний.




З далекого краю лелеки летіли…

 В рамках проєкту «Тижня добрих справ» в дитячій бібліотеці № 37 відбувся захід «Навесні почувся клекіт, повертаються лелеки», присвячений Всесвітньому дню мігруючих птахів.

Одне з найпочесніших місць серед народних символів України займають лелеки. Лелека – символ миру, щастя, добробуту, сімейного добробуту, любові до рідної землі, Батьківщини. Ці дивні птахи відрізняються від інших своєю красою та граціозністю. Їх ще називають провісниками весни, адже весна сходить на землю з лелечих крил, які приносять нам довгоочікуване тепло.

До нашої бібліотеки лелеки повернулися  в образі юних митців студії театрального мистецтва «АніКа» КЗПО ОБДЮТ «Тоніка». Найменші лелеченята декламували вірші  про лелек, які є  живим символом України та оберегом у  хаті великої родини. А танцювальна пара у розкішному «лелечому» вбранні справила незабутнє приємне враження на присутніх. В гості до нас завітали учасники постійної групи «Смайлики» разом зі своїми батьками та батьки юних акторів. У виконанні старших учасників студії прозвучала зворушлива пісня про сина, який збираючись в дорогу далеку, мріяв побачити на хаті лелеку, як символ легкої дороги та оберегу від усього лихого.

Дуже шанований та оспіваний у багатьох  піснях, лелека часто згадується в легендах та казках. Бібліотекар Чіняєва Тетяна Василівна познайомила читачів з легендами про білих та чорних  лелек, а також з оповіданням Василя Чухліба «Чи далеко до осені». А легенда молдавського народу донесла до читачів історичну подію про те, як лелека врятував захисників захопленої фортеці від яничар.

Ми дякуємо нашим партнерам - художньому керівнику студії театрального мистецтва «АніКа» КЗПО ОБДЮТ «Тоніка» Бондаренко Антону Володимировичу та хореографу-постановнику та художнику по костюмах Бондаренко Катерині Михайлівні за прекрасне театралізоване доповнення до нашого заходу.

Бібліотечний урок "Мир - це все, що у світі найдорожче, не забувай цього нізащо!"

 16 травня в Одеському ліцеї №35 у 2-В класі був проведений бібліотечний урок "Мир - це все, що у світі найдорожче, не забувай цього нізащо!".

Завідувач дитячої бібліотеки №9 Вікторія Доброва розповіла про бібліотеку, про культуру роботи з книгою. Як обрати книгу за читацьким призначенням, на що звернути увагу, щоб презентувати книжку. Далі була тематична презентація книжок. Це книги про дітей і дорослих, які опинилися за межами мирного життя. Про дітей, які пізнали, що таке війна.

Учні обирали книжки, працювали з ними, а потім розповідали, що саме сподобалося і чому вони рекомендують прочитати саме цю книжку. Працювали з такими книжками: "Абетка війни" Євгена Степаненко; "На їхній маленьких плечах" Любові Загорської; "Війна, що змінила Рондо" Романа Романишина; "Вовчик, який осідлав бомбу" Юрі Нікітінського;  "Жерар - партизан" Івана Андрусяка; журнал "Героям Слава!"

День української вишиванки

 Сьогодні красуні нашої бібліотеки №24 зібралися відсвяткувати День української вишиванки.

Весели ігри, розваги, щири побажання всім українцям лунали на цьому заході.

Арт-мозаїка "Магія української вишивки"

 "Народитися в сорочці" - значить, бути щасливим у житті. І слово "сорочка" вживається тут у своєму первісному значенні. Це не лише частина нашого гардероба.  Сорочка - це певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.

Ця доленосна сорочка  - безумовна,  українська вишиванка, якій надавали величезного змісту,  вишиваючи, кодуючи сакральними узорами-письменами долю.

Сьогодні у день Української вишиванки, в дитячій бібліотеці 48 пройшов флешмоб, де кожен міг показати свою особисту гарну вишиванку й ознайомитись з історією української вишивки.

Нехай кожна одягнена сьогодні вишиванка додасть кожному українцю надію і віру в щасливу долю і Перемогу над ворогами. Все буде Україна!

Чекаємо Вас разом з батьками в дитячій бібліотеці 48, за адресою вул. Балківська  36/6.

 

Народознавча година "Вишиванка - оберіг українців": до Дня вишиванки у бібліотеці філії 19

 Краса – і тільки, трішечки краси, душі нічого більше не потрібно. 

Ліна Костенко

16 травня в Україні святкують День вишиванки. Це свято нашого українського народу, яке досить молоде (святкування розпочалось з 2006 року), однак понад 70 країн у світі, де є українська діаспора, відзначають його кожен четвер третього тижня травня.

Вишиванка - це символ краси, міцного здоров'я та щасливої долі. Вона є генетичним кодом та своєрідним дрес-кодом нашої нації з усіма традиціями та звичаями.

Бібліотекарі філії 19 провели народознавчу годину серед учнів 5-6 класів ліцею 3 та розказали про історію виникнення вишивки, техніки її виконання та розповсюдження серед українських міст та сіл. Цікаво було послухати про “мильну вишивку” та дізнатися про символізм на вишитих сорочках. Учні взяли участь в розгадуванні тематичного кросворда. Також в бібліотеці була оформлена виставка, на якій діти ознайомились з традицією вишивання в Україні, а також брали участь в розмальовуванні наших символів-оберегів.

Запрошуємо всіх охочих до нашої бібліотеки 19 та не забуваємо шанувати народні традиції та звичаї нашого народу.

Традиції українського національного вбрання

 Мамину турботу збереже сорочка,

захистять від лиха хрестиків рядочки

Л. Вознюк

16 травня для читачів бібліотеки №39 засяяла культурна палітра до Дня вишиванки.

Традиції українського національного вбрання сягають глибин загальнонародної культури. Незважаючи що народний костюм є витвором матеріальної культури, він завдяки своїй символічній навантаженості виконує функції культури духовної. В ньому накопичена значна інформація, яка свідчить про досвід народу, його уявлення про світ, критерії поведінки, естетичні смаки та красу природи.

Шануємо своє, шануємо українське!