23/05/24

Літературний хіт-бек: «Химерне переплетіння несподіванки та логічності

 У бібліотеці-філії №40 відбулась зустріч з читачами, темою якої стала творчість корифеїв наукової фантастики. Це чудовий привід завітати у бібліотеку, перечитати свої улюблені книжки, переглянути нові або старі фільми присвячені жанру. Це також гарний спосіб віддати данину поваги тим письменникам і творцям, які зробили наш світ цікавішим і різноманітнішим своїми фантастичними ідеями.

Наукова фантастика має довгу та багату історію, яка розпочалася в античності, коли письменники фантазували про подорожі в інші світи або про створення живих істот із неживої матерії. Золотий вік наукової фантастики припав на 19-20 століття. У цей час з’явилися такі видатні автори, як Жуль Верн, Герберт Веллс, Артур Кларк, Станіслав Лем, Рей Бредбері, Роберт Гайнлайн, та багато інших. Їхні твори не тільки захоплювали читачів захопливими сюжетами й незвичайними ідеями, а й передбачали багато відкриттів і винаходів, які стали реальністю в майбутньому. Наприклад, Жюль Верн описав підводний човен, ракету на Місяць і гелікоптер задовго до того, як вони були створені на практиці. Айзек Азімов придумав три закони робототехніки, які досі використовуються як основа для розробки штучного інтелекту.

Айзек Азімов – американський письменник, біохімік, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики, написав майже 500 книг. Він був геніальний, він був непередбачуваним гострословом, він займався безліччю справ і горів ними всіма відразу. Азімов писав легко, передаючи читачеві фантастичний погляд на фантастичний світ. Його романи – химерне переплетіння несподіванки й логічності. Багато фільмів було знято за його творчістю. Читачам була запропонована екранізація твору «Я, робот», який торкається актуальної теми нашого сьогодення, розвиток штучного інтелекту та поява все більш розвинених нанотехнологій.

Наукова фантастика не тільки розвиває уяву і творче мислення, а й стимулює інтерес до науки та техніки, змушує замислитися над глобальними проблемами людства, таких як екологія, етика, соціальна справедливість.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар