03/05/24

Зайчик писаночку ніс

 Зайчик писаночку ніс

Через поле, через ліс.

Писанку писав він сам

На Великдень діточкам.

Леся Храплива-Щур

Бібліотекарі філії №11 познайомили читачів-учнів  2-А класу ліцею №80  з історією  свята - Великдень, традиціями, обрядами,  читали,  малювали та вирізали,  розглядали ілюстрації писанки,  розвивали інтерес до символів і атрибутів писанки, крашанки та їх різновиду та виготовили Великодню листівку.

 
 
 

Великодня писанка в стилі декупажу

Я писанка-красуня,

Вся в рисках і квітках.

Красу митців несу я,

Їх славлячи в віках.

Без мене наше свято

Не буде тим, чим є,

Бо писанка багато

Всім радості дає.

Олександр Олесь

Декупаж – модна альтернатива писанкам і крашанкам. Техніка декупажу – декорування  яєць  за допомогою серветок. Сьогодні читачі дитячої бібліотеки 11, учні 1-В класу ліцею №80 виготовили Великодню писанку в стилі декупажу. Такі гарні яйця стануть прикрасою Великоднього кошика.

Всім мирного та гарного свята!

 
  

Майстерня радості: «Берегиня-писанка» (до тижня добрих справ)

 Уже незабаром на землю зійде чудове свято Великодня, святе, чисте, як безхмарне весняне небо, гарне, як молоде життя. Срібні голоси церковних дзвонів сповістять світу про урочисту подію Воскресіння Христового і лунатимуть звідусіль щирі вітання «Христос  Воскрес!», «Воістину Воскрес!»

Великдень – це одне з найбільших свят християн. Святкується в Україні ще з Х століття навесні й пов’язане з воскресінням Ісуса, тому й має назву Великий день, або Великдень. Цей день наповнює наші серця теплом, радістю і любов’ю.

До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки.

Саме  писанки є найгарнішою окрасою українського Великодня, це чудові твори народного мистецтва. Отже, у мистецтві  тема великоднього свята виграє світлими весняними кольорами, бринить веселими мелодіями й, звичайно освячена чудовими народними творами – писанками.

З метою сприяти розвитку інтересів дітей про свято Великдень (обереги, символи), виховувати повагу до  культурної спадщини народу, традицій, звичаїв, любов до рідного краю у бібліотеці  №10 в межах читацького об’єднання «Юний  українознавець» відбулася майстерня радості «Берегиня-писанка».

Завідувач відділу філіалу Ірина Юзік представила присутнім тематичну підбірку літератури і періодичних видань і ознайомила  зі звичаями та обрядами свята, символікою орнаментів та кольорів у писанкарстві, з видами писанок; розповіла про святкування  Великодня в деяких країнах світу. Учасникам читацького об’єднання було запропоновано Філворд «Великдень», вікторина «Пасхальна», тематична анаграма і майстер-клас з виготовлення пасхальних яєчок.

Діти працювали наполегливо і творчо, натхненно дзвеніли дитячі голоси про Великдень, писанку. Всі учасники читацького об’єднання отримали  радість та позитивний заряд  емоцій.

Бібліоподорож "Сонце - джерело життя на Землі": до Дня Сонця в дитячій бібліотеці №19

 День Сонця відзначається щорічно з 1994 року з ініціативи Міжнародного товариства сонячної енергії. Ми живемо на Землі - одній з дев'яти планет, які рухаються по орбітах навколо Сонця. І Сонце і планети сформувалися понад 4,6 млрд. Років тому і сформували Сонячну систему. Відтоді Сонце постійно світить, воно належить  до зірок середньої температури, тому воно жовте. Світло та тепло, які  ми отримуємо завдяки Сонцю, дарують нам всім життя, а також роблять його приємним. Але надходження тепла -  явище непостійне, оскільки воно залежить від часу доби, пори року та географічного положення. Як сумно буває холодного дощового дня без сонечка! І як ми тішимося, коли воно нарешті прозирне з – за хмар. Значення Сонця для життя на Землі людина усвідомлювала вже у прадавні часи. Стародавнім людям воно уявлялося всемогутньою істотою, від якої залежить усе: коли б не було Сонця, не було б ані рослин, ні тварин, ні самої людини. Сонце - єдина в нашій сонячній системі зірка - влаштоване так само як і безліч інших зірок. Воно дає необхідні для життя людей світло, тепло та енергію, завдяки цьому на Землі існує життя. Бібліотекарі ознайомили своїх читачів з яскравими та гарно ілюстрованими книжками,  які діти охоче взяли почитати вдома.

02/05/24

Дружба найцінніший дар

 Дружба - це велика цінність, подарунок долі, заснована на взаємній довірі, прихильності, спільності інтересів.

2 травня в НРЦ «Відкриваємо світ» бібліотекар філії 21 Лілія Толчина провела захід про дружбу з учнями 6 класу. Діти з великим інтересом прослухали легенду про дружбу та відповідали на поставлені запитання. Склали «Квітку Дружби» з якостей справжнього друга. Була проведена робота з картками «Збери прислів'я». Учні розповідали про своїх друзів, про риси характеру, які їм подобаються. Було цікаво та весело.

Група ІБІС готується до Великодня

 В середу, 1 травня, учасники групи ІБІС (індивідуальна бібліотечна ігрова студія) знову зібралися у дитячій бібліотеці №37. Зустріч була присвячена народним звичаям. Підлітки дізналися, як святкували Великдень давні українці, згадали традиції цього свята у власних родинах, підготували яскраві писанки для пасхального деревця. Під час чаювання ібісята спробували смачну паску та пограли в старовинну народну великодню забаву - чиє яйце швидше трісне.

 

Майстер-клас

 Символ родючості та нового життя...

Великдень, Світле Воскресіння, Христов День, Пасха  це одне з найбільш шанованих релігійних свят. Великдень і прихід весни - символізують нове життя.

Кожен народ має чим пишатися у своїй історії. І найголовніша гордість будь-якого народу - це його мистецтво. Українці можуть пишатися своїми писанками: дивовижні, чудові, гарні, барвисті..

Наші предки вірили, що писанки приносять добро, щастя, захищають від усього злого.

В дитячу бібліотеку запросили зав. відділу мистецтва ДШМ 12- Лесю Тимохову, яка провела майстер-клас з нашими читачами та їх батьками з розмалювання справжніх яєць за допомогою воскових олівців та барвників. Кожен малював квіти, птаха чи якісь узори, щоб зробити свою писанку "великоднім чудом" і понести разом з паскою святити.

Бажаємо нашим дітям Миру, спокою і щастя.

Дитяча бібліотека 48 завжди чекає своїх малят за адресою вул. Балківська, 36/6.