30/04/24

Магічний світ фентезі

 На BOOKFEST - 2024 дитяча бібліотека 22 була представлена книжковою виставкою "Магічний світ фентезі" та яскравою, чудовою фотозоною "Аліса в країні Див".

Фентезі (від англ. слова fantasy - фантазія) - жанр фантастики, дія якого відбувається у вигаданому світі, де чудеса і вигадка нашого світу є реальністю. Світ є подібним до Середньовіччя, властивою основою світу є магія, він наповнений чарівними істотами.

До числа творів - родоначальників жанру відносять "Аліса в країні Див" (1864), "Аліса в Задзеркаллі" (1871) Льюїса Керролла та цикл творів Лімана Баума про Чарівну країну Оз.

У західній культурі - європейської та американської - жанр фентезі пройшов шлях впродовж кількох століть: від казок і легенд до готичних і містичних романів. У п'ятдесятих роках ХХ століття "Володар перснів" Дж.Р. Толкіна став потужним поштовхом до розвитку жанру, перетворився на моду й перекинувся з літератури в інші сфери - кінематограф, живопис, музику Екранізації Гаррі Поттера, Гри престолів, того ж Володаря перснів принесли творцям світову славу.

З початком ХХ століття на теренах України інтерес до жанру зростає і набуває ознак моди.

У 2023 році експерти XXV Всеукраїнського рейтингу Книжка року відзначили книжкові новинки, які встигли набрати популярність у жанрі фентезі та фантастики: Хлопавка для Різдвозавра, Творець заклинань, Нічний садівник. А також авторів найкращих книг: Андрій Кокотюха, Антін Мухарський, Астрід Ліндгрен.

Дитяче фентезі - під жанр фентезі, що знаходиться на межі фентезі та дитячої літератури. Як правило головними героями в цих творах є діти, у яких є унікальні здібності, чарівні речі або союзники, які дозволяють їм здобувати перемогу над грізними противниками. Фантастичні оповідання для дітей, книги, які підкорюють серця сучасних читачів від молодшого шкільного віку до підлітків, запропонувала книголюбам дитяча бібліотека 22.

Це - Терещенко О. Громовий амулет; Дяченки М. і С. Брамник: Павленко М. Русалонька із 7-В: Захарченко О Метро до темного міста; Багряна А. Вітрова гора; Оксеник С. Лісом, небом, водою; Білий Д. Дивовижні пригоди скіфа Атея; Караєва С. Школа AGH; Ран Ю. Феєричні пригоди. Феї та різдвяне диво; Щигельський М. Ковчег часу. За синіми дверима; Колфер Й. Артеміс Фаул; Керролл Л. Аліса в Задзеркаллі; Баум Л. Чарівник країни Оз, а також Зав'язкін О. Боги і фантастичні істоти у міфах та легендах України. Герої міфів і легенд народів світу; Міфи і легенди Давньої Британії; Міфи давньої Персії; Міфи і Легенди Індії; Відьми. Факти та вигадки.

Відвідувачі були зацікавлені книгами на виставці, а відмінний настрій додав Чеширський кіт, що широко посміхався, та Білий Кролик. Навіть чотирилапий читач оцінив цю чудову компанію!

Шановні любителі світу фентезі та фантастики, дитяча бібліотека 22 чекає на зустріч з вами!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Чорнобиль – наш біль…

 29 квітня бібліотекарі філіалу №37 Тетяна Паніна та Лариса Решетняк зустрілися із шестикласниками ліцею №44. Тема зустрічі була дуже серйозною – 38-ма річниця з Дня Чорнобильської катастрофи. Бібліотекарі розповіли підліткам про причини та наслідки цієї жахливої трагедії, про героїв-ліквідаторів, мужність яких врятувала багато людських життів. Протягом бесіди відбувався тісний діалог між дітьми та бібліотекарями. Діти активно і жваво відповідали на питання вікторини, з цікавістю познайомились з книгами, представленими на виставці.

29/04/24

Творча майстерня

"Писанка — це неповторне багатство...

Його треба берегти, як безцінний скарб!

Нам слід пишатися ним перед усім світом!”

Олександр Довженко

Писанки - одна з форм українського народного розпису, своєрідні живописні мініатюри. Що викликало писанку до життя? Як змінювався характер її розпису упродовж  довгого історичного розвитку? Щоб відповісти на ці непрості запитання, треба заглянути в глибину віків, звернутись до першоджерел тисячолітньої давності.

Крашені й орнаментовані пташині яйця — крашанки й писанки — утвердилися в обрядах багатьох народів світу за кілька тисячоліть до прийняття християнства. Стародавні перси, індійці, фіни, візантійці, древні греки та римляни вважали, що Всесвіт виник з яйця.

Багато цікавого ви можете дізнатися, прийшовши до нас у бібліотеку та познайомитися з  виставкою книг до Великодня.

Сьогодні наша творча майстерня працювала в гімназії 107, бібліотека № 26 завітала до третього класу.  Учні познайомилися з книгами, які надихали на творчість у дружньому колі. До свята Великодня, яке наближається ми  разом робили чудові гніздечка, прикрашені квітами, птахами, навіть кроликами.

Чекаємо  Вас!

Презентація книги

 26 квітня у філії №45 відбулася презентація книги "Найважливіша книжка про зуби" Галини Ткачук.

Бібліотекар Наталія Коваль розповіла про книгу та провела цікаве розслідування "Чиї зуби знайшли головні герої книги?"...

На захід була запрошена лікар - стоматолог, Бірюкова Юлія Борисівна з приватної клініки "Nikadent Family".

Діти та батьки отримали багато порад від лікаря про піклування за своїми зубами. Після заходу було дуже багато охочих прочитати книгу, тому хто буде читати розіграли в лотерею.

Bookfest 2024

 27 квітня у Міському саду пройшов Великий бібліотечний фестиваль Bookfest-2024, який організувала Централізована міська бібліотечна система для дітей м. Одеса за сприяння Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції одеської міської ради. В цей день Міський сад перетворився на казкову країну дитинства з різноманітними локаціями та активностями.

"Bookfest традиційно приурочується до Всесвітнього дня книги та авторського права, - сказав директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга – І наші дитячі бібліотеки представили свою творчу діяльність разом із Мистецькими школами міста. Сьогодні бібліотеки – це центри культури, які поєднують одеситів та гостей міста".
З вітальним словом виступив директор ЦБС для дітей м. Одеси Юрій Горбатенко, запросивши познайомитися та взяти участь у локаціях фестивалю: майстер-класах, презентаціях, зустрічах із дитячими письменниками та подивитися яскравий запальний концерт творчих колективів міста.
У програме заходу також були книжкові виставки на різні тематики від класики до новинок сучасних авторів; майстер-класи; шоу Школи наукових чудес; зустріч з одеськими письменниками та краєзнавцями (Дмитро Жданов, Інна Іщук, Олексій Надемлінський, Олена Карачевська, та інші); безпрограшна лотерея; запальні аніматори; близько 10 казкових фотозон та невичерпна доза позитиву. Окрема вдячність постійним та надійним партнерам дитячих бібліотек: Одеський муніципальний театр духової музики ім. О. Саліка, Одеський театр юного глядача ім.Юрія Олеші, Мережа магазинів дитячих товарів «Антошка», Суворовська районна організація м.Одеса Товариства Червоного Хреста України, Мистецькі школи №5,7,12,15, Одеський державний музичний ліцей імені професора П.С. Столярського.
В межах фестивалю відбулася фотовиставка «Книга в кадрі» - фантастичний світ книги, образів та історій.Ми щиро вдячні майстрам: Станіславу Кінке, Володимиру Богатирьову, Анастасії Бородаєнко Олександру Сінельнікову, Ігорю Ситнику, Євгену Волокіну, Вікторії Дмитрюк та іншим, які за короткий час зуміли знайти в своїх архівах потрібний матеріал та зголосилися підтримати нашу подію. А дитячі бібліотеки міста чекають на своїх маленький читачів, для яких мають дуже багато різноманітних цікавинок.