24/04/24

Гривневі мандри: «Історія Української гривні»

 Щоденно ми з вами використовуємо поняття «гроші». Цікава і насичена подорож відбулася в бібліотечному просторі філії №40, де разом з бібліотекарем Ліною Клименка юні читачі поринули в  історію української  національної валюти – гривні, і не тільки. Разом розібрали такі питання: чому в житті людини таку важливу роль відіграють гроші, чи все в нашому житті продається та купується?

Історія виникнення грошей. Сьогодні важко сказати точно, коли з`явилися перші гроші. Проте вчені припускають, що вік грошей становить близько семи тисяч років. Однією з причин винаходу грошей став такий фактор: коли відбулося розділення праці, люди стали обмінюватися надлишками виробленої продукції. Незручність і примусила людей шукати спосіб, який полегшив би процес взаємообміну. Довго тривали пошуки такого способу, доки наші пращури не зрозуміли: з усіх товарів слід обрати якийсь один і порівнювати його цінність із цінністю інших товарів. Так з часом люди почали віддавати перевагу цінним металам – золоту, сріблу, бронзі, адже метал було легко переплавити на злитки, поділити на частини, він не псується і не займає багато місця у сховищі

Історія української гривні. Історія української гривні теж дуже цікава. Назва «гривня» походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, який носили на шиї (тобто — на «загривку»). Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю. Спочатку гривня була жіночою прикрасою, але згодом стала і нагородою за воїнську доблесть, а ще пізніше – платіжним засобом. Гривню можна було ділити (тобто рубати) на частки. Пів гривні становило один рубль. Поступово рубль витіснив гривню, перетворившись на самостійну грошову одиницю, що дорівнював ста копійкам. А в Україні ця грошова одиниця стала називатись карбованцем – від слова «карбувати».

Наша інформаційно – пізнавальна година спілкування добігає кінця. Сьогодні ми з вами не тільки ознайомилися з історією виникнення грошей, але й переконалися в тому, що гроші не замінять доброго ставлення друзів, рідних та оточення людей. Добре мати гроші, але ще краще їх витрачати на добрі справи. Пам’ятайте: чим би ви не займалися в майбутньому, ким би ви не стали, подорослішавши, всі ви повинні визнати, що є речі, які ціни не мають. Це - здоров'я, любов близьких, повага оточуючих людей, гарний настрій і бажання жити не заради грошей! Не забувайте, багатство визначається не тим, скільки грошей ви заробляєте, а тим, наскільки добре ви можете прожити на зароблені гроші.

Захід підготувала і провела Клименко Л.С.

Немає коментарів:

Дописати коментар