30/04/24

Магічний світ фентезі

 На BOOKFEST - 2024 дитяча бібліотека 22 була представлена книжковою виставкою "Магічний світ фентезі" та яскравою, чудовою фотозоною "Аліса в країні Див".

Фентезі (від англ. слова fantasy - фантазія) - жанр фантастики, дія якого відбувається у вигаданому світі, де чудеса і вигадка нашого світу є реальністю. Світ є подібним до Середньовіччя, властивою основою світу є магія, він наповнений чарівними істотами.

До числа творів - родоначальників жанру відносять "Аліса в країні Див" (1864), "Аліса в Задзеркаллі" (1871) Льюїса Керролла та цикл творів Лімана Баума про Чарівну країну Оз.

У західній культурі - європейської та американської - жанр фентезі пройшов шлях впродовж кількох століть: від казок і легенд до готичних і містичних романів. У п'ятдесятих роках ХХ століття "Володар перснів" Дж.Р. Толкіна став потужним поштовхом до розвитку жанру, перетворився на моду й перекинувся з літератури в інші сфери - кінематограф, живопис, музику Екранізації Гаррі Поттера, Гри престолів, того ж Володаря перснів принесли творцям світову славу.

З початком ХХ століття на теренах України інтерес до жанру зростає і набуває ознак моди.

У 2023 році експерти XXV Всеукраїнського рейтингу Книжка року відзначили книжкові новинки, які встигли набрати популярність у жанрі фентезі та фантастики: Хлопавка для Різдвозавра, Творець заклинань, Нічний садівник. А також авторів найкращих книг: Андрій Кокотюха, Антін Мухарський, Астрід Ліндгрен.

Дитяче фентезі - під жанр фентезі, що знаходиться на межі фентезі та дитячої літератури. Як правило головними героями в цих творах є діти, у яких є унікальні здібності, чарівні речі або союзники, які дозволяють їм здобувати перемогу над грізними противниками. Фантастичні оповідання для дітей, книги, які підкорюють серця сучасних читачів від молодшого шкільного віку до підлітків, запропонувала книголюбам дитяча бібліотека 22.

Це - Терещенко О. Громовий амулет; Дяченки М. і С. Брамник: Павленко М. Русалонька із 7-В: Захарченко О Метро до темного міста; Багряна А. Вітрова гора; Оксеник С. Лісом, небом, водою; Білий Д. Дивовижні пригоди скіфа Атея; Караєва С. Школа AGH; Ран Ю. Феєричні пригоди. Феї та різдвяне диво; Щигельський М. Ковчег часу. За синіми дверима; Колфер Й. Артеміс Фаул; Керролл Л. Аліса в Задзеркаллі; Баум Л. Чарівник країни Оз, а також Зав'язкін О. Боги і фантастичні істоти у міфах та легендах України. Герої міфів і легенд народів світу; Міфи і легенди Давньої Британії; Міфи давньої Персії; Міфи і Легенди Індії; Відьми. Факти та вигадки.

Відвідувачі були зацікавлені книгами на виставці, а відмінний настрій додав Чеширський кіт, що широко посміхався, та Білий Кролик. Навіть чотирилапий читач оцінив цю чудову компанію!

Шановні любителі світу фентезі та фантастики, дитяча бібліотека 22 чекає на зустріч з вами!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар