24/04/24

Гривневі мандри: «Історія Української гривні»

 Щоденно ми з вами використовуємо поняття «гроші». Цікава і насичена подорож відбулася в бібліотечному просторі філії №40, де разом з бібліотекарем Ліною Клименка юні читачі поринули в  історію української  національної валюти – гривні, і не тільки. Разом розібрали такі питання: чому в житті людини таку важливу роль відіграють гроші, чи все в нашому житті продається та купується?

Історія виникнення грошей. Сьогодні важко сказати точно, коли з`явилися перші гроші. Проте вчені припускають, що вік грошей становить близько семи тисяч років. Однією з причин винаходу грошей став такий фактор: коли відбулося розділення праці, люди стали обмінюватися надлишками виробленої продукції. Незручність і примусила людей шукати спосіб, який полегшив би процес взаємообміну. Довго тривали пошуки такого способу, доки наші пращури не зрозуміли: з усіх товарів слід обрати якийсь один і порівнювати його цінність із цінністю інших товарів. Так з часом люди почали віддавати перевагу цінним металам – золоту, сріблу, бронзі, адже метал було легко переплавити на злитки, поділити на частини, він не псується і не займає багато місця у сховищі

Історія української гривні. Історія української гривні теж дуже цікава. Назва «гривня» походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, який носили на шиї (тобто — на «загривку»). Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю. Спочатку гривня була жіночою прикрасою, але згодом стала і нагородою за воїнську доблесть, а ще пізніше – платіжним засобом. Гривню можна було ділити (тобто рубати) на частки. Пів гривні становило один рубль. Поступово рубль витіснив гривню, перетворившись на самостійну грошову одиницю, що дорівнював ста копійкам. А в Україні ця грошова одиниця стала називатись карбованцем – від слова «карбувати».

Наша інформаційно – пізнавальна година спілкування добігає кінця. Сьогодні ми з вами не тільки ознайомилися з історією виникнення грошей, але й переконалися в тому, що гроші не замінять доброго ставлення друзів, рідних та оточення людей. Добре мати гроші, але ще краще їх витрачати на добрі справи. Пам’ятайте: чим би ви не займалися в майбутньому, ким би ви не стали, подорослішавши, всі ви повинні визнати, що є речі, які ціни не мають. Це - здоров'я, любов близьких, повага оточуючих людей, гарний настрій і бажання жити не заради грошей! Не забувайте, багатство визначається не тим, скільки грошей ви заробляєте, а тим, наскільки добре ви можете прожити на зароблені гроші.

Захід підготувала і провела Клименко Л.С.

Всесвітній День книги та авторського права

 В бібліотеці-філії № 24 зібралися постійні читачі, щоб відзначити

Всесвітній День книги та авторського права.

Щорічно 23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права.

У майже 200 країн світу відзначають це свято.

Це свято – всіх, хто любить книгу та  шанують її, для всіх, для кого книга важлива.

Юні читачі переглянули презентацію на тему «Цікаві факти про книги», пройшли вікторину «Що ми знаємо про книги?» і, навіть, спробували свої сили у розгадуванні кросворда.

Як завжди переглянули та зачитали свої улюблені уривки з прочитаних  книг та ознайомилися з новими надходженнями.


22/04/24

Квітень. Дитячі письменники Одеси в УЧЗ

18 квітня у рамках програми "Одеса – літературне місто ЮНЕСКО" в УЧЗ "ЦБС для дітей" м. Одеси відбулося засідання резиденції одеських дитячих письменників, де вшанували пам'ять метра дитячої літератури лауреата Всеукраїнської премії ім. Т. Г. Шевченка Володимира Рутківського, ім'я якого має об'єднання дитячих письменників "Барабулька". Також було презентовано нові книги одеських письменників, які незабаром з'являться на книжкових полицях дитячих бібліотек. Письменники обговорили створення журналу, де публікуватимуться твори для дітей, з конкурсами, вікторинами, завданнями та корисною інформацією.

Минулого року Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених Національного університету «Одеська політехніка» спільно з Департаментом праці та соціальної політики Одеської міської ради проводили патріотичний Конкурс/Соціальний проєкт «Закарбований у слові - 2023» мета якого полягала в збереженні пам'яті про загиблих та зниклих безвісти захисників вітчизни, приверненні уваги до патріотичного виховання молоді, формування зрілого, поважливого ставлення до воїнів Збройних Сил України, та збагачення сучасної української літератури.

На засіданні одеських письменників відбулась презентація книги на матеріалах конкурсу та анонсовано новий проєкт «Закарбований у слові – 2024»

Завітав на засідання також депутат обласної ради Олексій Борисович Кобильніков. Він поспілкувався з одеськими дитячими письменниками та подарував бібліотеці свою книгу "Головний мандат - довіра людей".

За матеріалами новинних Інтернет-ресурсів
Світлини Ірини Осадчої

Приходьте до нас на Катерининську, 67.

Заняття гуртка «Срібне слово-спілкування основа»

 19.04.2024р. у бібліотеці №39 пройшло заняття гуртка «Срібне слово - спілкування основа». Гуртківці вирушили детективними стежками до пригод і таємниць.

Цікаві сюжети, близькі та зрозумілі персонажі зустрічались їм на дорозі. Вони познайомились з героями книг світових авторів, які розвивають розум, навчають доброті та наповнюють дозвілля глибоким, веселим, жартівливим і серйозним художнім словом.

Квест «Найкращий детектив» відкрив простір від дитячого детектива до дорослого світу детективів А. Конан Дойля та Е. По. Подорож захоплювала сюжетними та психологічними несподіванками.

Читання детективів робить наш час захопливим, приємним і комфортним.

 
 
 

19/04/24

Бесіда-порада «Найкращі ідеї відпочинку»

 Як спланувати своє навчання і справи так, щоб мати більше часу для розваг і відпочинку? Як проводити вільний час? Як розвивати свої творчі здібності?

 Ці  та інші  питання обговорювалися  під час бесіди з користувачами, яку провели бібліотекарі бібліотеки-філії № 10  спільно з волонтерами організації Товариства Червоного Хреста Пересипського району.

Завідувач відділу філіалу Ірина Юзік  представила читачам  серію «Порадник підлітка» (жанр: підліткова психологія) і книгу із цієї серії польської  авторки Аніели Чольвінської-Школик «Як витримати дорослих і не з’їхати з глузду», де у розділі «Як проводити вільний час?»  було багато пропозицій  щодо корисного відпочинку (до речі, і читати книжки теж !). А ідея працювати волонтером  виявилася дуже шляхетною, якщо ти захочеш свій вільний час присвятити іншим.

А учасники студії «Крилаті мрійники» проявили свої творчі здібності й разом із волонтерами Світланою та Юлією долучились до корисного відпочинку, створюючи власні орхідеї, які ніколи не зів’януть.

Отже, шановний читачу, приходь до бібліотеки № 10, щоб відпочити, відновити сили, почитати  цікаві книжки та отримати задоволення від  приємного спілкування!

Чекаємо усіх охочих за адресою: вулиця Чорноморського козацтва, 169-А.

''Від ''Бухтика'' до ''Джур''

 18 квітня літературна спільнота святкує день народження українського одеського письменника Володимира Григоровича Рутківського. На жаль, пана Володимира з нами вже немає, але він залишив яскраву письменницьку спадщину, яку охороняють ''джури''.

У 6 класі Ланжеронівського ліцею пройшла зустріч ''Від ''Бухтика''до ''Джур'''' до Дня народження Володимира Рутківського. Діти познайомилися з творчістю земляка, відверто дивувалися, як можна так багато написати)

Своїми творами Володимир Рутківський прищеплює любов та гордість до мови, історії, що завжди є актуальним, особливо, під час війни.

 

В бібліотеці-філії 45, що на Корольова, 71/1, завдяки нашим партнерам зі СпівДія відкрився новий дитячий простір. Запрошуємо.

 

«Барвиста клумба - квітковий розмай» (за проєктом «Хендгам»)

 17 квітня у бібліотечному просторі відбулася зустріч за проєктом "Хендгам". Темою для зустрічі було обране найкрасивіше і чарівніше створіння природи - квітка! В рамках заходу під назвою "Барвиста клумба - квітковий розмай" була представлена книжкова  виставка  та  підібрані цікаві факти про квітковий світ. А ще, для Вас досвідчені учасники проєкту та його керівник Клименко Л С. зібрали декілька порад щодо  роботи з легким пластиліном.

Ліплення з легкого пластиліну подобається дорослим і дітям. Ми  розкриємо секрети й особливості роботи з цією легкою глиною. Для виготовлення сувенірів та іграшок своїми руками знадобиться зовсім мало підручних засобів і матеріалів. Готові вироби можна сміливо використовувати за призначенням у повсякденному житті та дарувати.

Відмінності легкого пластиліну від інших мас для ліплення: 

матеріал дуже приємний в роботі – еластичний, бархатистий, добре розтягується і формується в фігури, не вимагає розминання, як звичайний пластилін. Поверхня виробів гладенька без ретельного вирівнювання, тріщини не утворюються. Виходячи з цих характеристик пластилін назвали "суперлегким".

Переваги пластиліну: маса не липне до рук, не варто побоюватися плям, оскільки в складі немає жирів.

Після висихання вироби виходять твердими, виходячи з цього з ними можна грати, як  звичайною іграшкою.

Ця маса піддається змішуванню, а це означає, що за допомогою двох кольорів - можна отримати інший відтінок.

Кожен відтінок обов'язково герметично упакований в поліетиленовий пакет із замком. Якщо герметично закрити пакет, то його можна повторно використовувати.

Поради по ліпленню з легкого пластиліну:

Працювати тільки чистими й сухими руками.

Якщо маса дуже  м'яка і липне до рук, залиште  її на повітрі, періодично розминайте, щоб пішла зайва волога. Таку хитрість часто використовують при ліпленні дрібних деталей, їх складно формувати з вологого матеріалу.

Працюйте швидко, особливо з дрібними деталями. Тут не можна робити багато заготовок, а потім збирати з них фігуру.

Якщо частини не склеюються, спробуйте злегка намочити місця стиків. Великі елементи фігур бажано фіксувати, наприклад, зубочистками або їх шматочками.

Що можна ліпити з легкого пластиліну?

З повітряного пластиліну можна ліпити все. Це ідеальний матеріал для творчості.

Завітайте до Дитячої бібліотеки 40, тут весело і з користю читачі проводять свій вільний час!

Захід підготувала і провела Клименко Л.С.

 

Екологічний стрім-лекція

 Зрощуємо нових учених

Сьогодні бібліотекарі Універсальної читальної зали запросили до одеського ліцею 117 відомого у місті науковця, доцента кафедри ботаніки ОНУ ім. І.І. Мечникова, вчителя хімії та біології, засновника приватної школи "Веда", церковного служителя та поета, Володимира Немерцалова.

Протягом 40 хвилин діти повторювали навчальний шкільний матеріал, жваво відповідали на питання лектора та поглиблювали свої знання з профільних предметів. Звичайного уроку виявилося замало, аби розказати все, що стосувалося обраної теми - Спустошені землі. Якою буде Україна після війни. Бібліотека щиро сподівається на подальше співпрацю із Володимиром Немерцаловим. 

А самі чекаємо вас на Катерининській, 67.

Підсніжник – ніжний символ весни! До Міжнародного Дня підсніжника

 В бібліотеці-філії № 24 для наших читачів працівники провели захід, присвячений Міжнародному дню підсніжника.

Щорічно 19 квітня у  багатьох країнах відзначається День весняної квітки – підсніжника. Свято підсніжника веде свою історію з Англії, де було засновано  у 1984 році. Квітування підсніжників в Британії припадає на середину квітня, тому і свято приурочили до цього періоду – початку весни і  теплих сонячних днів. В різних країнах називають цю рослину по різному. Англійці називають сніжною краплею, чехи – сніжинкою, німці - сніговим дзвіночком, а ми – підсніжником.

Юні читачі дізналися з книг, що ці квіти занесені до Червоної книги, прослухали легенду про підсніжники, відгадували загадки про природу та квіти, розгадували кросворд та квітковий ребус.  Все це надихнуло проявити фантазію та креатив, і створити  цю прекрасну, весняну, тендітну, ніжну квітку – підсніжник!