30/05/24

Ластівка – живий домашній талісман

 До цієї пташки в людей завжди було добре і тепле ставлення. Ластиця, ластка, ластовиця, касатка, красулька – які тільки назви не придумав народ цій пташці. Вона була однією з найулюбленіших птахів українських селян. Тому для них було доброю прикметою, якщо в господі поселялися ластівки. За народними повір’ями, де ці птахи будують гнізда, там родина буде щаслива. А ще наші предки говорили: «гніздо ластівки руйнувати не можна – то великий гріх!», «Ластівку зіб’єш – довго не проживеш!»

У народі існує повір’я: якщо ластівка покинула своє гніздо – можуть бути негаразди. Тому в Україні завжди оберігали гнізда ластівок від руйнування і не давали брати в руки знесені яйця та пташенят.

Давні повір’я слов’ян говорять, що ластівка має відношення до долі людини. Вона  - живий домашній талісман. Якщо відправляєшся в дорогу й ластівки тебе проводжають – щасливою і доброю буде твоя мандрівка.

В дитячій бібліотеці № 10  відбувся захід, на якому завідувач Світлана Бекмурадова  запропонувала користувачам ознайомитися із тематичною добіркою літератури, розповіла  цікаві факти про ластівку -  життя, звички та  значення в різних культурах. Під час заходу діти переглянули  мультфільм, завдяки якому мали змогу  поринути у фантастичний світ легенд давніх слов’ян.

А учасники студії «Крилаті мрійники»  створили ластівок, що символізують свободу і радість.

Немає коментарів:

Дописати коментар