20/06/24

Що ми знаємо про черепах?

 Черепахи – дивовижні створіння природи. Вони добре бачать, чують, прекрасно відчувають запахи. Черепахи добре пристосовані до життя на суші, але можуть дихати і під водою. На Землі живуть понад 250 видів черепах: сухопутні, прісноводні, морські.

Черепаха – необхідний елемент дикої природи. Вона корисна, бо підтримує необхідні ланцюжки живлення. Традиційно користь рептилії пояснюють знищенням личинок комарів чи хворих риб. З незрозумілих причин тварина може заблукати й відійти від рідної водойми не лише на сотні метрів, але й на кілометри.

Черепахи живуть на Землі вже більш як 220 мільйонів років і здавна вважаються символом повільності й мудрості. Бувають різних форм і розмірів. Їх легко впізнати за панциром. Цей надміцний корпус діє як щит, захищаючи їх від хижаків – деякі черепахи можуть навіть засунути голову в панцир для додаткового захисту!

Загалом черепахи впливають на «здоров’я» чималої кількості різних екосистем, в тому числі пустель, боліт, прісноводних і морських середовищ. Скорочення їх чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, в тому числі й для людини.

Сьогодні близько половини всіх видив черепах на межі вимирання. Їх винищують через вживання в кулінарії і в народній медицині. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу.

У дитячій бібліотеці № 10 бібліотекарі  представили користувачам  тематичну книжкову полицю, на якій  вони знайшли багато цікавої інформації про цих дивовижних тварин. Сподобались дітям і казки : «Черепаха Аха» Галини Чубач, «Сердита черепашка» Марії Романівської, весела історія про черепашку, яка не любить зими Кеті Гадсон та  віршик «Черепаха» Михайла Стельмаха. А читачка Віталіна Сєрго  дуже швидко впоралась із завданням – знайшла на мапі України черепаху болотяну, яка мешкає на території Одеської області та занесена до Червоної книги України.

Учасники студії «Крилаті мрійники» приєднались до заходу і створили власну чарівну черепаху.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар