12/10/22

Патріотичний екскурс «Українська звитяга – тяглість поколінь»

 Щорічно в жовтні українці вшановують захисників і захисниць нашої Батьківщини. Саме 14 жовтня ми віддаємо шану героям, які захищали і захищають українську незалежність та згадуємо тих, хто віддав життя за свободу України.

Свято День захисника України встановлено 14 жовтня 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності, бойового подвигу та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу,  збереження та розвитку національних військових традицій і звитяг; сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі та на підтримку ініціативи громадськості.

14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала "День захисника України" на «День захисників і захисниць України».

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке особливо шанували козаки а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Запорізькі козаки мали на Січі церкву на її честь, а також ікону Покрова. Ідучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку.

На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда – діючий храм і музей водночас.

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та

Української повстанської армії. І тому також не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім.

Про історію нескореної української нації докладно розкажуть книжки представлені на виставці. З деяких книг наведено цитати, тож, обирайте ту яка вас зацікавила і завітайте до нашої бібліотеки.

Чекаємо на вас з понеділка по п’ятницю з 9.30 до 17.30 за адресою: Катерининська, 67

Немає коментарів:

Дописати коментар