12/10/22

14 жовтня: Покрова, День Козацтва, День Захисника і Захисниць України

 Напередодні свята Покрови, яке співпадає з святкуванням Дня українського козацтва філіал бібліотеки №4 пропонує читачам молодшого і середнього шкільного віку добірку книг про Україну і козаків, з якими можна познайомитись в онлайн-режимі. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

І не дивно, що з 2015 року 14 жовтня за указом президента України є державним святом – Днем захисника України. А 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Нині в Україні йде війна і тепер Божа Матір оберігає наші ЗСУ. 

Слава Україні! Слава Нації!

 



Немає коментарів:

Дописати коментар