Вивчаючи побут та звичаї українського народу, неможливо лишити поза увагою і такий важливий аспект життя, як харчування. Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона в певній мірі відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї, традиції та культуру.
Працьовитий і
гостинний український народ здавна
славився хлібосольством. Борщі та
пампушки, паляниці й галушки, вареники
й ковбаси, печеня й напої з фруктів і
меду відомі далеко за межами України.
Наша національна кулінарія нараховує
сотні рецептів.
Ми з радістю бережемо
наші традиції, саме тому у бібліотеці-філії
№40 відбувся кулінарний майстер клас з
ліпки вареників.
Книжкова виставка
«Україна - смачна країна" відкрила
деякі секрети української кухні. Також
було складений рейтинг самих популярних
українських страв за версією читачів,
не важко здогадатися, що вареники
виявилися улюбленою стравою дітлахів.
Разом з Підіпригорою Оксаною та
Парфьоновою Оленою діти прийняли
найактивнішу участь у майстер-класі.
Результатом якого стало більш ніж
двохсот смачних вареничків, які відразу
ж були скуштовані.
Адже, вареники на
столі українців — це домашнє урочисте
застілля, затишок і тепло домашнього
вогнища. Ця страва завжди доречна — і
в піст, і у свято. І на сході, й на заході,
і на півдні та півночі України — всюди
гостя зустрінуть вареничками. «Вареники
на стіл — біда за поріг», — каже народна
мудрість. А вже начинок для вареників
не перелічити. Із сиром, м’ясом, капустою,
картоплею, вишнею — це традиційні
начинки. Такі варенички варять по всій
Україні.
«Панами на всю губу» почувалися
вареники на столі. Недарма в народі про
багату, веселу людину казали: «живе, як
вареник у маслі». І дійсно, варенички
люблять поливку. «Вареник без поливки,
що церква без хреста». Яка поливка? Це
і сметана, і смажена цибуля зі шкварками,
і масло. «За те ми вас, вареники, величаємо,
що в сметану вмочаємо», — жартують
українці.
Смачна наша українська
кухня, щедра, як душа нашого працьовитого
народу. Від щирого серця: смачного вам!
Немає коментарів:
Дописати коментар