09/02/18

Веселі закладинки або Бережне ставлення до книги.

9 лютого у садочку №237 пройшов захід, присвячений книжковій закладинці. Діти дізнались про причини виникнення такої дрібнички.
Книга – світоч просвітництва. А закладка – дрібочка-лампадка, крихітка-каганчик над потрібною сторінкою. Ангел-метелик, що пурхає по світлих думках, махне крилом і буде тобі прозріння…
Закладка  появилася на світ у ХV ст. разом з винаходом книгодрукування та стала виконувати практичну та естетичну роль. Перші закладки робили з тканини. Популярними були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних тканин.
 Трохи пізніше появились закладки-регістри, які виготовляли майстри-палітурники. З їх допомого книгу можна було відкривати багато разів у потрібному місці.
 До XVІ ст. палітурна справа в Західній Європі стала самостійним ремеслом, а закладка – аксесуаром до книги. Розкішні книги разом із розкішними закладками дарували знатним особам.
  У XVІІ ст. на Заході, в Росії поширився тип закладки – конструкція з кількох стрічок, прикріплених до якогось предмета. Такою закладкою можна було утримувати одночасно кілька сторінок.
 Про популярність книжкових закладок свідчить те, що на іконі XVІ ст. у церкві св. Бавона в Генті зображена Діва Марія, яка читає книгу із закладкою.
      У ХVІІІ ст. палітурники почали прикріплювати закладки до корінця книги, вона стала її повноправним елементом.
 Пізніше закладка стала окремим елементом, додатком до книги, навіть – предметом колекціонування. Після 1960 р. почалось масове промислове виробництво закладок. Найбільш успішним був англійський підприємець Томас Стівенс: випускав 900-1000 назв тематичних закладок.
У період модерну (ХІХ–ХХ ст.) виникла мода на металеві закладки різної конфігурації, які нагадували скріпки. Часто метал поєднували з деревом, слоновою кісткою, перламутром.
У 20-30 рр. в оформленні закладки спостерігається перехід до простих геометричних форм. В декорі стали використовувати сталь, шкіру, різновиди пластмаси. Популярними були закладки-кутики, які кріпились на верхніх або нижніх сторінках. Поширення набули і паперові закладки.
З кінця 1980 р. спостерігається нова хвиля інтересу до книжкової закладки. З 1991 року діє міжнародне «Товариство колекціонерів книжкових закладок». Є колекціонери закладок і в нас. Так в Харкові проживає колекціонера, яка зібрала 4300 закладок.
У великих музеях, бібліотеках світу зберігаються великі колекції закладок.  У 1991 р. в німецькому місті Дуйсбург відкрито єдиний в світі музей книжкових закладок – 10000 од. з 50-ти країн світу, які демонструють еволюцію закладок.
Українка Олена Місник з м. Короп Чернігівської обл.. започаткувала бізнес незвичайних, оригінальних книжкових закладок. Без врахування затрат на матеріал і час на роботу, вклала в старт бізнесу $2. Зараз відкрила інтернет-магазин і майстерню в Києві, в якій працює 20 людей.
Закладки Олена продає в 90 країнах світу. З часу запуску виробництва продала більше 15 000 закладок на суму понад $400 000.
Сьогодні книжкова закладка не просто дрібничка, а важлива, потрібна річ, яка знову в моді, особливо – авторська ручної роботи. Матеріали і техніки різні: тканина, шкіра, кукурудзяні листки, пальмове гілля, дерево, папір. Якщо Ви любите читати весело, стильно, із родзинкою – читайте книгу із закладкою.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар