22/02/18

«Відродися моя мово, щоб звучала в серці знову»

Як відомо, спостерігаються певні відмінності у сприйнятті різних мов передусім їхніми носіями. Так, давні греки підкреслювали гармонійність своєї мови на противагу невпорядкованій, начебто подібній до беззмістовного белькотання мові “варварів”. Давні слов’яни підкреслювали зрозумілість своєї мови (виводячи назву слов’яни від слово) на противагу незрозумілим мовам сусідів – начебто “німих німців. А баски, абхази, ірландці, тобто носії давніх середземноморських культурних традицій, звертають увагу передусім на складність своєї мови на противагу іншим. Носії української мови підкреслюють передусім її милозвучність. “Те, що українська мова відзначається особливою милозвучністю, відомо здавна, і, здається, ніхто не сумнівається в цьому тепер…”, – пише дослідник Тоцька Н.І.
Відповідь на питання: «А яка мова в світі найкрасивіша?» – дають фахівці лінгвісти-фонетисти. Суперечки ведуть студенти, композитори та перекладачі. Чим більше знає людина іноземних мов, тим багатшим стає її сприйняття навколишнього світу, тим легше вона знаходить спільну мову з носіями інших культур.
Дехто щодо питання про красу мов стверджує, що найкрасивіша мова для людини – її рідна. Цікаво, як оцінюють красу української мови іноземці? Спочатку вона лякає своїми шиплячими звуками, а потім вражає багатством словникового запасу і можливістю передавати тонкі нюанси душі. Багато хто прагне осягнути твори Шевченка, Українки, Коцюбинського, Франка. Українські пісні та народні мотиви виконують великі співаки сучасності.
Оперні театри вважають за честь мати у своєму репертуарі твори Лисенка. А українські виконавці проходять стажування в Міланській опері.
На початку минулого століття в Парижі зібралися представники від кожної нації. Міжнародне журі проводило конкурс краси й мелодійності мов світу. Оцінювалася краса звучання, представники прослуховували тексти різними мовами.
В результаті по звучанню:
на перше місце вийшла італійська мова,
на друге – українська.
на третьому місці опинилася французька,
на четвертому – турецька,
на п’ятому – англійська.
Багато цікавого можна розповідати про українську мову, багатьма способами можна розвивати своє вміння говорити рідною мовою досконало. Бібліотекар філії №8 спробувала зацікавити підростаюче покоління(3-Б клас 103 школи) саме нашою мовою, показала як можна оволодіти нею швидше, поповнити свій словниковий запас та дала зрозуміти, що українською мовою можна пишатися.
 

А у бібліотеці-філії №40 відбулась мовознавча світлиця "Бо ж єдина – так, як мати – мова в кожного із нас" до якої завітали учні четвертого класу 22-ї школи. Захід став справжнім святом, окрасою якого став виступ вокального колективу учнів.



23 лютого бібліотекарі філії №22 для учнів 82-ї школи провели захід «Велична і вічно нова рідна мова». Тетяна Тищук та Наталя Левченко розповіли про історію виникненя Міднародного дня рідної мови. Лунали вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар