16/02/18

Усний журнал «Живлюще джерело української народної творчості»

Ті казки - скарби народні! …
Я зберу їх по зерну
І книжками золотими знов народові верну.

Голоси далеких поколінь, ми чуємо у замовляннях і загадках, у славетній народній пісні та думі, календарних і родинних обрядах,багатій усній прозі , зокрема демонології, тощо. Українська народна творчість зародилася і розвивалася ще за довго до появи писемності, а отже, і розвитку літератури, а дійшла до нас саме завдяки літературі. Між писаною і неписаною словесністю завжди існує певний зв'язок, часами дуже тісний і нерозривний. Мотиви і манери писаної літератури ширяться в тих кругах, де розвивається словесність неписана.
Протягом останнього тижня перед Великоднім постом у народі святкують Масляну. Вона символізує проводи зими та зустріч із весною. Тиждень називається сирним, або м`ясопустним - через набір страв, які готують протягом тижня. Це свято - гучних гулянь, хороводів, катань на санях та конях.
15.02. 2018 року у бібліотеці філії №10 відбулося засідання факультативу «Юний українознавець». Темою заходу була усна народна творчість, звичаї, традиції українського народу. Для учнів було підготовлено тематичну полицю з підбіркою книг по даній темі. Діти з радістю поділилися традиціями своїх сімей, зокрема святкування Масляного тиижня. Юні українознавці з ентузіазмом брали участь у конкурсній програмі. Знаходили види усної народної творчості, відгадували загадки,прислів’я, співали українські пісні, змагалися у літературній пантомімі «Відгадай українську народну казку», та взяли участь у фольклорній вікторині.
Читачка бібліотеки Чорноморець Н.С. привітала присутніх зі святом Стрітення та Масляної. Подякувала колективу бібліотеки за чудову розповідь, та приємну атмосферу. 
Ну і як же ж без млинців? З сивої давнини- це символ красного сонечка, весняного пробудження. Приємною несподіванкою для присутніх стало бібліотечне частування млинцями.

 
 





Немає коментарів:

Дописати коментар