13/01/23

Щедрий вечір, добрий вечір, люба Україно!

 Пісні-щедрівки – величальні українські народні пісні зимового календарного циклу, які виконуються під старий Новий рік на Щедрий вечір. Відповідно до Різдвяно – Новорічних звичаїв, щедрівками, як і колядками величають господаря, і його родину. Щедрівками бажають здоров’я добробуту, щастя, щедрого та вдалого врожаю, тощо…

Назва «Щедрівка» слов’янського походження і пов’язана зі спеціальною вечерею – «кутя». Щедрівки, за звичаєм, виконували дівчата та жінки напередодні Старого Нового року на Щедрий вечір 13 січня їх починали співати після заходу сонця і до півночі.

До ХV століття Новий рік святкувався у березні, і щедрівки виконували функції веснянок – вони розпочинали весняний календарний цикл. Тому в них залишилися згадки про вісникив весни - ластівок, зозуль. Найбільш популярними були щедрівки: «Щедрик», «Прийшли щедрувати до вашої хати», «Ой сива тая зозуленька».

Бібліотекарі філії № 21 прийшли до вихованців дитячого садку «Академія дитинства» зі своїми щедрівками, піснями, конкурсами, загадками. Найбільш активні за правильні відповіді отримали переможну сніжинку.

Захід пройшов весело, в дружній атмосфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар