13/09/22

Дороги, які ми вибираємо (160 р. від дня народження О. Генрі)

 За своє життя О. Генрі (Вільяму Сіднею Портеру) довелося прославитися як письменник, потрапити до в'язниці, бути ковбоєм на ранчо, служити в банку, працювати в аптеці. Письменник багато вистраждав, перш ніж до нього прийшли багатство і популярність.

Шановні книголюби, сторінка пригод, яка присвячена біографії відомого американського письменника чекає на вас. Дитяча бібліотека 22 запрошує.

Всього О. Генрі написав 273 розповіді, які переведені на багато мов світу.

У 3-річному віці письменник втратив свою матір, тому виховання взяла на себе його тітка, Евеліна Портер, яка мала свою приватну школу для дівчат. Хлопчик навчався та виховувався там.

У школі хлопець відрізнявся від усіх своїм талантом, розумом і винахідливістю. Він міг одною рукою малювати, а другою рахувати математичні завдання.

Сирітство змусило Вільяма кинути школу, піти до дядька у аптеку і вчитися на фармацевта. У 15 років отримав цю професію, він працював аптекарем 5 років.

Перше своє оповідання "Різдвяний подарунок Діка Свистуна" надруковано у 1899 році у журналі МакКлюра, він написав у в'язниці (був звинувачений у крадіжці).

У в'язниці працював в лазареті, писав короткі оповідання, підбираючи собі псевдонім. Врешті решт зупинив свій вибір на варіанті О. Генрі (ім'я відомого французького фармацевта). Існує декілька теорій чому Вільям Сідней Портер обрав собі такий псевдонім, але остаточної відповіді немає.

Сюжети своїх творів він часто брав із життя. Знамениті "Дари волхвів" були написані після того, як Портер примчав до вмираючої дружині на Різдво. Він встиг попрощатися з коханою в це світле свято, а вона - піднести чоловікові останній подарунок - золотий ланцюжок для його годинника. Бідна жінка не знала, що цей самий годинник Портер продав декількома днями раніше, щоб на виручені гроші придбати квиток до рідного міста.

Тюремний термін разом з письменником відбував молодий хакер, який звільнив з полону сейфу дитину багатого ділка. Слідами цієї історії Портер пише оповідання "Звернення Джимі Валентайна".

О. Генрі прожив 47 років.

У Грінсборо (Північна Кароліна, США) знаходиться бронзовий пам'ятник на честь народженого в цьому місті письменника, який являє собою композицію з трьох частин: статуї самого О. Генрі в натуральну величину, статуї улюбленої собачки по кличці Lovey і статуї величезної розкритої книги, де зліва на сторінці зображена ілюстрація до розповіді "Дари волхвів" і витяг з нього, а праворуч початок "Вождя червоношкірих" з головним героєм, що виглядає з - за сторінки. На палітурці обкладинки книги викарбуване ім'я О. Генрі.

 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар