Щорічно
20 жовтня кулінари всього світу відзначають
своє професійне свято. Професія
кухаря
розвивалася разом з цивілізацією,перші
страви виглядали як обпалені на відкритому
вогні напівсирі шматки м'яса або риби.
Середньовічна
Європа високо цінувала своїх кухарів.
У Франції кухарями вищих рангів ставали
лише знатні люди. У Німеччині з 1291 року
шеф-кухар був однією з чотирьох
найважливіших фігур при королівському
дворі.
В
Україні приготування їжі довгій час
було справою суто сімейною. Відала їм,
зазвичай, найстарша за віком жінка в
княжій сім'ї. Професійні кухарі вперше
з'явилися при дворах, а потім вже в
монастирських трапезних. Приготування
їжі виділилося в окрему спеціальність
тільки в XI столітті, хоча згадка про
кухарів-професіоналів зустрічається
в літописах вже в Х столітті. Українці
— спрадавна хліборобський народ, відтак
і їх традиційна культура ґрунтується
на шануванні хліба. Любов
до хліба відобразилася і
у національному
меню, яке у
всіх районах України в основному
складалося з хлібних страв і борошняних
виробів. Це і традиційні вареники,
галушки, гречаники, сочники, млинчики,
і обрядові - коровай, лежень, паска,
гуски, шишки.Також кухня українців
багата великим розмаїттям овочевих
страв. Це — капусняк і голубці, квашена
капуста і солоні огірки, і гарбузова
каша,а
борщу можна нарахувати аж до 30 видів!
Приготування
їжі — унікальний процес. Рецепт — це
лише загальна схема
приготування
страви. Баланс смаків, тонкощі і момент,
в який необхідно робити ті чи інші дії
з продуктами і спеціями, — це ціла
симфонія. Оволодіти цим мистецтвом
самостійно практично неможливо, завжди
потрібна порада людини, яка вміє готувати.
Можна сказати, що це вміння передається
з покоління в покоління. Багатовіковий
досвід і практика приготування їжі
зробили це мистецтво надзвичайно
віртуозним.
«Смачні»
історії слухали в цей день дошкільнята
старшої групи дитсадка №162. Бібліотекарі
філії №9 розповіли багато цікавого
допитливим малюкам, хлопчики та дівчатка
назвали свої улюблені страви. Найперший
і найулюбленіший кухар у дітвори - це
матуся! Спритні та умілі «поварята»
допомагають своїм мамам на кухні: і
овочі можуть помити, і кремом солодким
тортик намастити, і бутерброд зробити
собі і мамі з татом! Не забули маленькі
ласунчики і про кухарів у дитсадочку –
адже скільки смачної і корисної їжі
готують вони кожен день! Подякували їм
і пообіцяли завжди їсти з апетитом.
В
літературі на тему кулінарії ми знайшли
багато віршиків, загадок, які пролунали
сьогодні. Дошкільнята прослухали казку
братів Грімм про незвичайну «мультиварку»
- «Горщик каші».
А
що смачненького сьогодні приготуєте
ви?
Немає коментарів:
Дописати коментар