27/10/22

Бібліотечний шабаш: «Помаранчевий день – день гарбуза»

Щорічно 26 жовтня у США відзначається День гарбуза (Pumpkin Day). Але свято з кожним роком поширюється світом, бо прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах.

Україну не можна уявити без гарбузів. Збір врожаю у нашій країні закінчується саме збором цих чудових овочів. Тому гарбуз – один з найголовніших символів осені. І хоча народився гарбуз у далекій Мексиці, і назва в нього також іноземного походження, його дуже люблять в Україні та давно вважають «своїм».

Різний за формою, кольором, смаком та запахом він може бути окрасою або головною стравою на будь-якому столі. Гарбуз – це джерело вітамінів, мінералів і мікроелементів, корисних нашому організму.

Смак гарбуза м'який і солодкуватий. Найсолодшим вважається мускатний гарбуз. Люди культивують різні сорти гарбуза вже надзвичайно довгий термін, і число страв, які можна приготувати на основі цього овоча, справді величезне. Гарбуз можна їсти сирим, наприклад, з медом, додавати в салати, каші (особливо в пшоняну, рисову, манну), супи, плови, рагу, робити з нього начинку для випічки і тісто для оладок, запікати з рисом, овочами, фруктами, горіхами, м'ясним фаршем, смажити, тушкувати і навіть варити з нього варення, джеми, цукати, робити сік. Гарбуз відмінно поєднується з сиром, морквою, яблуком, часником і всілякими пікантними сирами.

Також гарбуз - головний герой містичного свята Хелловін, яке так стрімко увірвалося в цьому столітті у наше життя.

Та Хелловін – не українське свято. Воно походить від стародавнього язичницького свята Самайна, яке відзначалося в останній день жовтня. Це традиційне свято древніх кельтів, що жили на території сучасної Британії. У цей день кельти відзначали збір врожаю і закінчення жнив. Відзначали свято гучними гуляннями. За переказами, цей день вважався містичним, оскільки душі померлих на час поверталися у свої будинки і приводили з собою нечисту силу. Щоб відлякати нечисть, на підвіконня ставили гарбуз з вирізаними очима та ротом із палаючою свічкою всередині.

Читачі бібліотеки №40 теж долучились до святкування Дня гарбуза. Діти дізналися багато цікавого про гарбуз, його цілющі якості та цінність гарбуза для організму людини, які бувають страви з гарбуза та намалювали натюрморт «Гарбуз» на згадку про це свято.


Немає коментарів:

Дописати коментар