17/10/22

Народознавча експозиція "Пахучий хліб - цілющий скарб життя"

Хто зерно сіє золоте

В землі палку невтому,

Той сам пшеницею зросте

На полі вселюдскиму.

М. Рильський

Українська любов до хліба така ж безмежна, як пшеничні поля. З ним пов'язана наша історія, минуле і теперішне, традиції, які є частиною нашої культури.

Невже хліб - це просто вода з борошном?! Це не лише страва, а й символ.

В Україні здавна кожна важлива подія, кожне свято, кожен день протягом життя людини не відбувався без хліба. Жито насипали новонародженому до колиски, з хлібом ішли свататись, хлібом благословляли молоде подружжя до шлюбу, з хлібом проводили в останню дорогу… А весілля без короваю та “шишок”, Великдень – без пасок? Це для українців - неможливо!

Тож зараз йде священна війна і за хліб наш і наше майбутнє.

Процес випічки хліба вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тесту господиня обов’язково молилася і взагалі підходила до процесу вимішування тісту в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні. І весь цей час в будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятися і грюкати дверима, а перед тим як відправити паляницю до печі, над нею робили хрест.

Тому зараз особливо важливо згадати, яке важливе значення має надважка та небезпечна праця наших хліборобів. Наша країна продовжує забезпечувати хлібом мільйони людей по всій Землі, то ж дякуємо від усього серця нашим хоробрим аграріям за свіжий запашний хліб!!!

Бібліотекарі філії №48 відвідали приватну школу, де розповіли про історію та культуру українського хліба, а діти підготували виставку с хлібобулочними виробами.

Малеча була запрошена до нашої сучасної бібліотеки по вул. Балківській, 36/6.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар