13/10/22

«Як вогонь безсмертний у віках не згас, так козацька слава у серцях у нас»

 ЯК ВОГОНЬ БЕЗСМЕРТНИЙ

У ВІКАХ НЕ ЗГАС,

ТАК КОЗАЦЬКА СЛАВА

У СЕРЦЯХ У НАС!

"Козацьке життя - це обов'язок бути гідним свого народу."

П. Куліш

Шановні книголюби, козацька доба залишила значний слід в історії України. Славні лицарі запорозькі, які боронили рідну землю від ворогів, зажили собі вічної слави.

Щорічно, 14 жовтня українці святкують одразу три свята - День захисників і захисниць України, Свято Покрови Божої Матері та День українського козацтва. Свята виникали послідовно і пов'язані між собою.

З давніх - давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А козацький рід оспівується й у державному гімні. Образ захисника, котрий стоїть за честь та волю нашого народу, міцно закарбувався в пам'яті поколінь.

Тож козак в української культурі - воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру,, гідність та звичаї усього народу.

Козаки жили в куренях, які плели з хмизу й вкривали кінськими шкурами. Їх завжди залишали відкритими, щоб мандрівник чи просто перехожий міг зайти, поїсти і перепочити.

Звичним одягом козаків були штани-шаровари, каптани, широкі кольорові пояси, чоботи з гострими носами й високі загострені шапки.

Улюбленими стравами запорожців були бринза - солений овечий сир і пастрома - в'ялене м'ясо.

Козаче військо складалось з піхоти, кінноти й артилерії. Найгрізнішою силою запорожців була кіннота.

Запорозькі козаки були надзвичайно дисципліновані. Зрада й крадіжка вважалися найтяжчими злочинами, які жорстко карались.

Під час степових походів запорожців розбивали табір. Його огороджували декількома рядами возів, скріплених ланцюгами.

На озброєнні в козаків були гармати-гаубиці, мортири (гармати з коротким дулом), самопал, пістолі, списи, шаблі, луки, стріли, клинки й кинджали. Військо запорізьке було озброєне найкращою зброєю тих часів.

У морські походи козаки вирушали на великих човнах - чайках. В один човен поміщалося від 50 до 70 осіб. Для морських походів обирали найпохмуріші дні й найтемніші ночі. Чайки виходили із Січі та спускалися до Червоної моря.

Козаки і гетьмани багато мандрували світом, тому знали про культуру та звичаї інших народів, переймали у них бойові прийоми

Улюбленими розвагами козаків були пісні і танці, гра на різних музичних інструментах і показові бої, в яких кожен мав проявити свою силу і спритність.

Дитяча бібліотека 22 пропонує книжкову виставку "Де козак - там і слава". Книги які представлені на ній розповідають про історичні події часів козацтва, відважних людей, які з сивої давнини боролися за незалежність України. А захопливі пригоди, яскраві характери героїв будуть цікаві читачам.

Козацька пісня в серці лине,

Хоч вже давно пройшли віки,

Ви зберегли нам Україну,

Навіки славні козаки!



Немає коментарів:

Дописати коментар