17/10/22

Пластилінова ера: «Динозаврик Бібік та його друзі»

Проєкт “Диволіпака” дитячої бібліотеки-філії №40 запропонував читачам дивовижну подорож до Мезозойської ери, коли на Землі ще не було людей, а панували найдивовижніші істоти - динозаври! Що ж може бути цікавіше ніж здійснити прогулянку разом з динозавром. Особливо коли він зовсім не страшний та живе в бібліотеці №40. А допоможуть нам в цьому книжки. Бібліотекарі підготували цікаву книжкову виставку. А тепер, вперед, - назад в минуле!

Сучасні люди вважають динозаврів міфом, черговим плодом фантазії режисерів кінофільмів, казками для дітей, але факт залишається фактом. Вчені часто знаходять яйця динозаврів, а також вимерлих гігантських птахів в різних частинах світу, зниклих багато років тому.
Ера динозаврів – це так званий мезозойський період, який тривав 185 млн років. Поділяється він на тріасовий період (252,2—201,3 млн. років тому), юрський період (201,3—145,0 млн. років тому) і крейдяний період (145,0—66,0 млн. років тому). Предками динозаврів були рептилії, їх кінцівки були розташовані по боках тіла. Цих стародавніх рептилій можна порівняти з сучасними ящірками. У подальшій еволюції будова тіла набула дещо інший вигляд, кінцівки набули вертикальне розташування під тулубом, таким чином, цей підвид став головним попередників динозаврів, вчені дали цим істотам назва "архозаври" – дослівно древні динозаври.
Вам про самі цікаві факти з життя цих дивовижних, і одночасно, загадкових створінь.

  • На сьогоднішній день вчені виділяють більше 500 різних видів динозаврів, але це не межа, насправді існувало значно більше різновидів, тому науку ще чекають нові відкриття.

  • У кожного виду динозаврів є своє унікальне ім'я, причому придумує його палеонтолог, який детально вивчає знайдені останки і порівнює результати з вивченими раніше видами.

  • Температура тіла динозаврів була як і у сучасних ссавців, тобто 36-38 °C.

  • Вуха динозавра – це невеликі отвори з боків голови, як у сучасних ящірок. У черепі були кістки, які передавали звук від барабанної перетинки до певних ділянок мозку, які відповідають за слух.

  • Незважаючи на те, що на малюнках динозаврів зображують в самих різних кольорах, вченим невідомо який саме колір мала шкіра того чи іншого динозавра. Справа в тому, що збережена шкіра дуже велика знахідка для палеонтолога, але навіть вона не може дати інформацію про колір, так як він вицвів за такий проміжок часу. Скоріше всього динозаври володіли забарвленням характерним для певної місцевості, де вони проживали. Ну а динозаври створені під час заняття з «Диволіпаки» – різнокольорові, де ж як не в бібліотеці ми можемо пофантазувати!

Мабуть кожного з нас цікавить відповідь на питання: "Чому ж вимерли динозаври?" Однозначної відповіді на це питання не існує. Деякі вчені переконані, що динозаври, раптово вимерлі 65 мільйонів років тому, стали жертвою глобального похолодання. На думку фахівців, мороз завітав несподівано – за лічені дні, або години, і планета обросла кіркою льоду. Саме тому багато тварин, замерзнувши, перетворилися на крижані скульптури, які з часом скам'яніли і в такому вигляді дійшли до наших днів.

Книга відкриває світ без обмежень для кожного, приходь до бібліотеки і вперед! Пам’ятайте, головне — аби щодня в світі ставало на одну непрочитану книжку менше!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар