21/10/22

Поет, воїн, дипломат.

В бібліотеці № 37 для читачів було проведено бесіду, присвячену Пилипу Орлику - гетьману України та автору першої Конституції, з нагоди 350-річчя від дня його народження.

Серед гетьманів України Пилип Орлик займає особливе місце, бо був обраний гетьманом на чужині, гетьманом вигнанцем, що понад 30 років поневірявся по світу. 5 квітня 1710 року на загальній раді під Бендерами в присутності всієї старшини, реєстрового козацтва, запорожців Пилипа Орлика обрали гетьманом України.

При обранні нового гетьмана того ж дня, 5 квітня, між Орликом, старшиною і козацтвом була укладена угода про взаємні права і обов’язки. Цей документ мав назву «Пакт і конституція прав і вольностей Війська Запорозького». Пізніше в народі її стали називати «Конституція Орлика», або «Бендерська конституція». Договір був розрахований на те, що він діятиме в Україні як правовий акт після повернення на Батьківшину.

Пилип Орлик, як гетьман, продовжив справу Мазепи та багатьох гетьманів-попередників, які дбали про незалежність української держави.



Немає коментарів:

Дописати коментар