04/10/22

«100 років потому» Кіріак Костанді. Творчий портрет.

 Киріак Костянтинович Костанді  народився  у с. Дофінівка Одеський  повіт. Український  педагог  і художник, писав пейзажі та картини  побутового жанру у напрямі реалізму. 

Довгі  роки працював в Одесі, де викладав у місцевому  художньому училищі,  та був членом -засновником товариства  південноросійських художників. Директор Першої державної картинної галереї  в  Одесі з 1917 року та до своєї  смерті 1921р.

Лауреат  великої бронзової  медалі та диплома  Всесвітньої виставки 1900 року  в Парижі.

За роки свого життя Костанді написав  сотні картин  і етюдів, які зберігаються  у багатьох музеях. 

Його учнями  були десятки відомих  художників. Живописці Павло Волокидін та Теофій Фраєрман, баталіст Митрофан Греков, Осип Браз, Герасим Головко в, Петро Ніліус. 

Киріак  Костянтинович Костанді  безсумнівно, один  із людей, які мають талант  самоцвітним,  разом із прекрасним сонцем поміркованого  півдня  вбирав у собі красу нашого узбережжя,  і навряд  чи помилюся,  якщо  скажу,  що завдяки таланту К.К. ми зрозуміли  принадність  краєвиду  наших околиць. Він  нам відкрив  весняні  сутінки,  гарячі дні літа, золотисті заходи осені- незвичайної,  зворушливої,  наявної краси, про яку ми до К.К. і не підозрювали.,,

Петро Ніліус, художник, учень К. Костанді. 

Для читачів  бібліотеки  було проведено огляд книжкової  виставки «Сто років по тому», про творчість знаменитого   художника  одесита.  Хлопці  поділилися своїми знаннями про життя та творчість  художника. В результаті спілкування хлопці виявили бажання відвідувати Художній музей міста. 

Завітай  в БІБЛІОТЕКУ!

Візьми книгу!

Немає коментарів:

Дописати коментар