21/12/23

Країна вічних снігів та льодовиків

Серед шести материків Антарктида - особливий континент. На ній знаходиться Південний полюс Землі. Це найхолодніша частина планети. Тут розташований світовий полюс холоду.

Дитяча бібліотека № 22 пропонує пізнавальну інформацію "Цікаво про все" про Антарктиду, її мешканців і їх веселі пригоди.

Слово "Антарктика" означає "навпроти ведмедя".

Чому? Стародавні греки назвали крижану північ "Арктікос" на честь сузір'я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі, але тут не живуть білі ведмеді - для них тут дуже холодно. Антарктида с грецької перекладається як, "протилежність Арктиці".

У січні 1820 року учасники першої антарктичної експедиції (1819 - 1821 рр.) на човнах "Восток" і "Мирній" під командуванням Ф. Беллінсгаузена і М. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду - шостий і останній відкритий материк.

Територія Антарктиди не належить жодній країні світу, а її площа становить 13 мільйонів 661 тисячу кілометрів.

Антарктиду ще називають світовою кухнею погоди. Цей куточок світу найменш залюднений. Тому він став природною лабораторією, в якій дослідники багатьох країн вивчають зміни клімату на планеті.

Називають Антарктиду Білим континентом. Майже увесь материк вкритий льодом товщиною до двох тисяч метрів!

Взимку материк Антарктиди значно додає в розмірах.

Цікаво, що Антарктида - єдиний континент без своєї зони часу. Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 см, попри це, Антарктика містить до 70% від запасів всієї прісної води на планеті. Клімат і поверхня цієї місцевості так нагадують умови на Марсі, що NASA проводили тут випробування космічної програми "Вікінг". Тут же знаходяться точки самого сильного і тривалого вітру, найпотужнішої сонячної радіації. Найнижча у світі температура, яка була зафіксована в Антарктиді офіційно - 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку - мінус 30 - 50 градусів.

Тут росте лише два види рослин, причому квіткових - Антарктичний Луговік і Колобантус кіто. Вони ростуть в найтепліших зонах материка в районах двох дієвих вулканів. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин.

Саме з крижаного узбережжя родичі пінгвіна Айнштайна, героя однойменної книги Айони Рейнджлі, потрапили свого часу до Лондонського зоопарку. А сам Айнштайн познайомився із сім'єю Стюартів під час їхнього візиту до зоопарку. Дітям Артурові та Імоджен він так сподобався, що вони захотіли забрати його додому. А місис Стюарт промовила до пінгвіна: "А вас, містере Пінгвіна, ми запрошуємо до нас у гості. Приходьте, коли захочете. У нашому домі завжди раді пінгвінам." Дивно, пінгвін прийняв пропозицію! Того ж вечора пінгвін із рюкзачком за спиною з'являється у Стюартів на порозі й перевертає їхнє життя з ніг на голову!

Шановні книголюби, завітайте до нашої бібліотеки, щоб розгорнути цю дивовижно дотепну книжку про найнезвичайнішого пінгвіна!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар