15/12/23

Літературне досьє: «А хто мене не знає?»: до 75-річчя від дня народження А.Г. Костецького, українського дитячого письменника і поета

А.Г.Костецький народився в родині вчителів, тому в чотири роки вже сам читав, а в п’ять писав і починав римувати. У дитячому садку на запитання дорослих «Ким мрієш стати?», незмінно відповідав: «Письменником». Коли він пішов у перший клас, у нього був вже був зошит із власними віршами. Своїм учителем у дитячій літературі Костецький вважав поета Михайла Стельмаха, який і порадив йому писати вірші для дітей.

Його творі веселі й повчальні одночасно; вони розповідають про друзів і дружбу, взаємодопомогу, є вірші про сім’ю, багато віршів про тварин і дбайливе ставлення до природи. Усе, що написане цим письменником, неймовірно цікаве, вигадливе, веселе і дуже-дуже близьке кожному з дітей. А самих діток він лагідно називав «Книголюбчики» і «Казкознавчики».

У бібліотеці-філії № 10 відбулося чергове засідання факультативу «Пролісок», на якому завідувач відділу Ірина Юзік ознайомила читачів з біографією та творчістю Анатолія Костецького.

Читачі – біб активісти Сєрго Віталіна і Вітя Корнійчук із задоволенням взяли участь в інсценівці вірша «Лінь», а потім всі учасники факультативу разом розгадували «Ледарський кросворд».

Під час голосного читання казки «Бюро знахідок» діти дізнались, що можна повернути назад: можна повернути дружбу, сміх, совість, людську чемність, але ніколи не можна повернути втраченого часу.

Змінюватиметься життя – змінюватимуться і школярі, й реалії шкільного життя, але твори його не старітимуть своїм настроєм, своїм оптимізмом, гумором та іронією.


Немає коментарів:

Дописати коментар