19/12/23

Новорічні витребеньки «Історія виникнення ялинкової іграшки»

На календарі грудень і час прикрашати будинок до Різдва і зустрічі Нового року. А чи знаєте ви історію появи ялинкових іграшок? І чому саме такі форми іграшок, як ялинкові кулі, мають найбільшу популярність?

Звичай прикрашати живу ялинку з'явився понад дві тисячі років тому у давніх кельтів. З допомогою дарів, розвішаних на гілках ялини і ялівцю, друїди залучали добрих духів і відганяли злих. І лише в 16 столітті в Європі з'явився звичай прикрашати різдвяне дерево тематичними святковими іграшками. При цьому європейці не ставили в будинок ялинки, а розвішували колючі гілки по периметру житла верхівками вниз. Влада неодноразово вводила заборони на подібні прикраси з-за псування лісів. Але в першій половині 17 століття звичай наряджати ялинку все-таки увійшов в моду.

Прикрашати ялинку почали в Німеччині в 16-17 ст., створюючи тим самим затишок у святкові холодні дні. Спочатку всі іграшки на ялинці були їстівні - яблука (нинішні кулі) уособлювали плід пізнання добра і зла, різні пряники - хліб для причастя. А ось зірка нагорі – символ Вифлеємської зірки, а свічки (нинішні новорічні гірлянди) – були символом янголів.

У наш час різноманітність ялинкових іграшок вражає. Такий розвиток відбувся, починаючи з 1900-х років, а у 2000-х просто навіть складно вигадати таку іграшку, якої ще не було.

У багатьох із вас вдома в коробках зберігаються сімейні реліквії, якими прикрашали ялинки ще бабуся та дідусь та батьки. Серед них можна зустріти й кукурудзу, і космонавта, і годинник.Наразі ялинкову моду диктують дизайнери. Щороку в моді новий колір.

 Новорічне свято, це, перш за все, красиве вбране новорічне дерево – ялинка, сосна або ялиця, та очікування новорічної казки, чарівництва, і виконання своїх найзаповітніших бажань у дітей та у багатьох дорослих, які готуються до самого радісного свята року.

До дитячої бібліотеки №40 завітали наші маленькі читачі, які дуже чекають новорічного дива та свята. Вони дізналися, коли та де виникли ялинкові іграшки, чим прикрашали ялинки, та які новорічні традиції в багатьох країнах світу. А також взяли участь в майстер-класі з виготовлення іграшки на ялинку, разом з Благодійним фондом «СпівДія Діти Одеса». І тепер кожного року прикрашаючи вдома ялинку, діти будуть згадувати нашу зустріч.

Підготувала бібліотекар Людмила Таран

Немає коментарів:

Дописати коментар