15/09/23

Яку таємницю зберігає Cфінкс?

Світ фараонів та пірамід, священних гробниць та небачених новацій - Стародавній Єгипет справедливо називають колискою цивілізації. Саме тут винайшли гребінець і ножиці, мили і навіть взуття з підборами.

Наші читачі завітали у дитячу бібліотеку №22 на історичний калейдоскоп цікавих фактів про дивовижний Єгипет та відкрили для себе багато нового.

Перша піраміда (піраміда фараона Джосера, побудована близько 2600 р. до н.є.) спочатку була обнесена муром заввишки 10 м. У стіни було 15 дверей, з яких відкривалася лише одна.

Єгиптяни спорудили найбільшу кам'яну скульптуру стародавнього світу - Сфінкса. Ця статуя має форму лева, однак лице - людини.

Древні єгиптяни вірили, що Земля пласка і кругла, а Ніл тече через її центр.

Знамениті піраміди Гізи розташовані так, що збігаються з поясом Оріона (якщо дивитися на нього з Землі). Цей факт дозволяє стверджувати, що стародавні єгиптяни чудово розбиралися в астрономії.

Тим часом, як в інших цивілізаціях лікарі мали загальний профіль, єгиптяни поділили цю професію на спеціалізації. І попри те, що антибіотики набули популярності лише у ХХ ст., близько 4000 р. тому в Стародавньому Єгипті знали, що деякі види цвілі допомагають проти інфекційних захворювань.

Багаті єгиптяни носили перуки. Решта єгиптян мала довге волосся, іноді його заплітали в коси. Дітям до 12 р. голови голили, залишаючи одну косу. Так робили для того, щоб у них не заводилися воші.

Діти взагалі не носили ніякого одягу до настання підліткового віку. Теплий клімат робив одяг непотрібним. Дорослі чоловіки ходили у спідницях, а жінки - в сукнях.

У Стародавньому Єгипті макіяж робили не тільки жінки, а й чоловіки. Фарба для очей була, як правило зеленою (виготовлялася з меді) бо чорною (зі свинцю). Єгиптяни вірили, що макіяж має цілющі властивості. Спочатку його використовували як захист від сонячних променів і лише потім як прикрасу.

Подушки стародавні єгиптяни наповнювали камінням, а не пір'ям або пухом.

Для того, щоб фараонів не діставали мухи та інші комахи, раби обмащувалися медом і приймали весь "удар" на себе.

Шановні відвідувачі, приходьте до нас на Інглезі, 5, щоб дізнатися більше цікавої інформації з пізнавальних книжок про цю загадкову і давню країну.

Немає коментарів:

Дописати коментар