27/09/23

Еко-діалог: «Вторсировина, як порятунок Планети»

У перекладі з давньогрецької слово «екологія» означає «будинок або майно». Екологія — це наука про довкілля. А точніше, це наука, що вивчає взаємодію між організмами та навколишнім середовищем. Саме завдяки вченим, що досліджували світ десятиліттями ми маємо уявлення про нашу планету. Термін “екологія” ввів у загальний вжиток німецький біолог Ернст Геккель у 1866 році. З тих самих пір людство почало ставитись до неї як до окремої науки. У сучасному світі ця наука посідає значне місце у житті кожного. Читаючи різні енциклопедії та книги про екологію, ми збагачуємось знаннями про світ у якому живемо та про те як його зберегти. Навколишнє середовище - чудове місце. Воно сповнене чудес. На жаль, чим більше зростає населення, тим більше ми продовжуємо завдавати йому шкоди. Але з інформацією приходить знання як відновити наше довкілля. Чим більше ми знаємо про цікаві факти про екологію, тим краще ми зможемо вжити необхідних заходів, щоб переконатися, що наше довкілля захищено. Захист навколишнього середовища стає все більш і більш актуальною проблемою від року в рік. Особливо гостро це питання стоїть в розвинених країнах, які прикладають чимало зусиль для того, щоб зберегти природу та перешкодити загальному забрудненню навколишнього світу.

Людство створило перше сміттєзвалище у 400 році до н.е. в стародавніх Афінах і відтоді проблема накопичення різноманітних відходів тільки погіршується. У світовому океані є величезні сміттєві плями, які постійно збільшуються. Найбільшою є так звана "Велика тихоокеанська сміттєва пляма" за різними підрахунками в ній міститься до чотирьох мільйонів тонн сміття. Товщина цієї токсичної суміші в деяких місцях перевищує 5 метрів і повністю закриває доступ сонячного світла.

Головна наша місія — створити соціум, який буде жити в гармонії з природою. Тому в першу чергу слід навчити наших дітей усвідомлювати власну відповідальність за навколишній світ й зрозуміти це самим. А це можна зробити різними способами.
Саме на цю тему відбувся еко-діалог з читачами у бібліотеці-філії №40. Руденко Юлія представила дітям тематичну книжкову виставку. Найбільшу зацікавленість викликали такі книги, як: Дорі М. «Діти проти пластику», Ткачук Г. «Книжка про сміття», Рока Н. «Три «П» та Ким Юн-Джу «Чому ми любимо (і не любимо) ПЛАСТИК.
Гарним прикладом перероблення вторсировини став майстер-клас з виготовлення канцелярського підсклянника з матеріалів, які зазвичай багатьма людьми не цінуються та відправляються у смітник. Адже при правильному використанні речей, можна дати їм друге життя, що збереже природні ресурси. По статистиці 93% українців вважають охорону довкілля важливим питанням; 87% вважають, що можуть особисто відігравати роль у захисті довкілля. Через вирубку лісів, відсутню протипаводкову систему, засміченість русел річок та недбале господарювання, щороку на заході Україні підтопленими виявляються кілька населених пунктів, частина сільськогосподарських угідь та ділянки автошляхів. Це — у спокійний рік. У середньому, кожні чотири роки паводки досягають масштабів стихійного лиха.

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар