14/09/23

«Естетика фракталів»

 13 вересня 2023 р. в АРТ-просторі Універсального читального залу КУ «ЦМБС для дітей» відбулась презентація надзвичайної виставки картин «Естетика фракталів» художниці, викладача Євгенії Ніколаєвої. У представленому проєкті Євгенії покладено унікальне за красою та різноманітністю явище – філософія фрактальної геометрії.

З теорією фракталів світ ознайомився наприкінці минулого століття завдяки відомому американському математику Б. Мандельброту. Книга «Фрактальна геометрія природи» (1983р.) відкрила нові горизонти не тільки в математиці, а й в інших галузях науки та мистецтва. В основі цього явища – нескінченна безліч фігур. А самоподібність – це основна властивість фрактальної ознаки. Саме про це розповідає пані Євгенія у своїх полотнах.

На початку заходу учениця Одеського державного музичного ліцею ім. проф. П.С. Столярського – Олександра Кмець, виконала чудові твори для скрипки та задала ліричний настрій презентації.

На виставці представлено картини завдяки якім, можна відслідкувати напрямок розвитку мисткині. Так, в її роботах спостерігається велика увага до кольору, пошуку контрастів. Варіюючи на полотні основою та фрагментом, художниця отримує різноманітність фракталів у тривимірному форматі. А додаючи у свої роботи особисті враження та емоції, у вигляді ліній та кольору, з успіхом транслює дивовижну красу множинності та самоподібності, що вигідно відрізняє її картини від робіт інших художників.

Під час відкриття Євгенію Ніколаєву тепло привітали співробітники бібліотеки, мистецтвознавці, колеги і шанувальники її творчості. 

Фрактали захоплюють та пропонують невичерпне джерело натхнення. В цьому можна переконатися завітавши на персональну виставку Євгенії Ніколаєвої, яка триватиме до 29 вересня за адресою: вул. Катерининська, 67.

Немає коментарів:

Дописати коментар