08/09/23

Природознавча сторінка "Лелека - живий символ України"

Своєрідним символом України є лелека. У народі говорять: двір, де є гніздо лелеки, вважається щасливим, село, де є хоч одно гніздо лелеки, обходять стороною великі хмари з бурею. Лелека - символ вірності, щастя, добробуту. Лелека - символ любові до батька-матері, котрі благословити дитину на світ, а тому це й символ сімейного добробуту, любові до рідної землі, своєї Батьківщини.

Існує легенда про цього незвичайного птаха. Колись давно люди знайшли лелеку з поламаними крилами, вилікували. Птах, хоч і одужав, але літати вже не міг, тому і жив серед людей. Якось на селі трапилась велика пожежа. Лелека, рятуючи від вогню малих дітей господаря, обпік свої довгі ноги, забруднив сажею крила. Ось тому лелека має червоний ніс, довгі червоні ноги і чорні кінці крил.

У бібліотеці-філії №10 завідувач Світлана Бекмурадова ознайомила читачів із легендами про птахів України, а зокрема, живого символу - лелеку. А потім тренер студії з ПСП "Крилаті мрійники" ТЧХУ Суворовського району Світлана Панасенко провела творче заняття, на якому діти робили аплікацію "Лелеки збираються далеко".

Ми віримо в те, що скоро на нашу Вкраїнську землю, лелеки разом з весною, принесуть довгоочікуваний мир і спокій, затишок і впевненість у завтрашньому дні, пробудять бажання жити та творити заради майбутнього наших дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар