22/09/23

Країна глухих

За даними ВОЗ- 5% населення світу, а це 360 мільйонів людей, страждає від втрати слуху. Боляче усвідомлювати, що поряд з нами живуть люди, які ніколи не почують співу птахів, шуму моря, шелесту листя. А найголовніше, дитина ніколи не почує голоси близьких людей.

Міжнародний день глухих – це остання неділя вересня. Він був заснований у 1951 році на честь створення Всесвітньої федерації глухонімих людей. Історія свята починається у 18 сторіччі, коли об'єдналися перші випускники Паризького інституту для глухонімих. Дане училище було створено священнослужителем абатом Шарль-Мішелем де л'Епе. Він не лише створив перший навчальний заклад для глухих, а й став основоположником жестової педагогіки, яка стала способом спілкування глухонімих.

Жестову мову порівнюють з китайською: один жест – одне слово. Також слово можна показати за допомогою пальцевої абетки – дактиля.

Для розуміння глухих з різних країн було придумано Міжнародну мову жесту, що дозволяє робити переклади на міжнародних конференціях.

А для того, щоб інші люди розуміли глухих людей існує така професія, як сурдоперекладач.

На цю тему бібліотекар філіалу № 21 розмовляли з учнями 3-Д класу ліцею № 81. На при кінці заходу діти здійснили подорож до країни глухих, де звичайні слова були заборонені. Вони грали в різні ігри: «Зрозумій мене», «Крокодил», «Акторська майстерність» і зробили висновок, що ми всі різні, але ми всі рівні.

Сподіваємося, сьогоднішня наша зустріч нікого із вас не залишила байдужим. Просто потрібно кожного сприймати таким, яким він є, і бачити в ньому лише добрі риси.

Немає коментарів:

Дописати коментар