15/09/22

Майстер клас: "Його величність Краб"

Проєкт " Диволіпака" теж приєднався до щорічного "Суга-Fest" від дитячої філії- бібліотеки №40. Що ж може бути цікавіше ніж зануритися на дно Всесвітнього океану?

Все недоступне зачаровує, що може бути далі від людини, ніж океанське дно? Але тільки не для читачів дитячої бібліотеки №40! За допомогою книжок, навіть дно Світового океану стає ближче, а скільки всього ще попереду!

Морські мешканці так несхожі на земних істот. Про них дуже хочеться дізнатися більше. Чим живляться? Як живуть і захищаються? Так багато всього того, що дуже хочеться знати. Дивлячись на поверхню води, важко уявити те різноманіття життя, яке ховається внизу. Адже це не тільки тварини, риби і рослини. Підводний світ – непередбачуваний, таємничий і неосяжний. Як відомо, близько 70% поверхні Землі покрито водою.
Наші читачі познайомились з мешканцем морських просторів - крабом! На згадку про заняття змоделювали із пластиліну краб-магнітик.

Представляємо цікаві факти про крабів:

- Краби відносяться до загону десятиногих ракоподібних.
- Мають екзоскелет — панцир. Оскільки він дуже міцний, коли тіло краба виростає, панцир линяє.
-
Ці членистоногі мають вісім ніг, попереду розташовуються клешні. Рекордний розмах клешнів — біля двох метрів.

- Очима краб може дивитися в усі сторони.

- Зуби знаходяться у шлунку.

- Дихають подібно рибам у воді. Однак, можуть тривалий час перебуває на суші, поки зябра не висохнуть.

- Клешні призначені для добування їжі, захисту та залякування ворогів. Якщо краб її втратить — відросте знову, але вже менших розмірів.

- Зелений трав’яний краб, який живе в Чорному морі, є найшвидшим. Він розвиває швидкість до 1 метра за секунду.

- Краби населяють моря й океани. Ці морські істоти відіграють важливу роль в екологічному балансі — вони харчуються органічними залишками, тим самим очищаючи морське дно.

- У світі існують водні й наземні види крабів. Вони розумні й спритні, можуть долати великі відстані.

- На острів Різдва в Індійському океані щороку приповзають мільйони крабів.   

Книга відкриває світ без обмежень для кожного, приходь до бібліотеки і вперед! Пам'ятайте, головне — аби щодня в світі ставало на одну непрочитану книжку менше!


Немає коментарів:

Дописати коментар