21/09/22

Лялька-мотанка Подорожниця

В дитячій бібліотеці № 37 для читачів 3-5 класів пройшло третє заняття з виготовлення ляльки-мотанки Подорожниці. Майстер клас проводила завідувач відділу народної творчості фольклору та етнографії Одеського обласного центру української культури Кучеренко Світлана Григорівна, як завжди цікаво, пізнавально, весело та креативно. Майстер клас проходив під чарівні звуки бандури, у виконанні провідного методиста Кулик Софії Василівни.

Лялька-мотанка від давна вважається оберегом. Мотали такі ляльки дівчата для своїх коханих, дружини – чоловікам, мами – синам, що збиралися в дорогу. Мотали ляльки з молитвою про спасіння і Божу опіку. Основний сенс оберегу є у вузлику ляльки.

Туди вкладали: кусочок нитки – символ дороги, для того, щоб чоловіки, які вирушали в дорогу, обов'язково поверталися додому, до родини; шматок чогось м'якого (пух) – символ ночівлі, для того, щоби чоловіки мали де переночувати, коли їх застане ніч в дорозі; трошки крупи (пшениці, гречки) – символ їжі, для того, щоби рідні не були голодні під час подорожі.

Лялька Подорожниця вдягнена в хустину. Хустина сама по собі є оберегом. Ляльки виготовляли з тканин одягу, який вже не носили, але зберігали вдома – щоб передати ляльці енергетику родини, що є також потужним оберегом.



Немає коментарів:

Дописати коментар