19/09/22

"Неможливе сьогодні - стане можливим завтра: до 165-річчя від дня народження Костянтина Едуардовича Ціолковського"

 "Неможливе сьогодні - стане можливим завтра: до 165-річчя від дня народження Костянтина Едуардовича Ціолковського"- зірковою стежкою в бібліотеці-філії №45 для читачів провела бібліотекар Олена Шойка

Костянтина Ціолковського, геніального вченого, який присвятив науці все своє життя, нерідко називають дідусем вітчизняної космонавтики. Будучи вихідцем з бідної сім’ї, що відображено в його біографії, Ціолковський, проте, зумів настільки розвинути свій інтелект, що став одним з найвидатніших учених в історії. Незважаючи на те, що він сам не дожив до запуску перших космічних апаратів, він заклав основи космонавтики, і наступне покоління вчених багато в чому спиралося на його праці.

У 9-річному віці маленький Костя захворів на скарлатину. Болісна хвороба дала ускладнення на слух. Приглухуватість позбавила хлопчика багатьох дитячих забав і вражень, звичних для його здорових однолітків. Йому було складно спілкуватись, тому він захопився читанням.

Вже в 11 років Ціолковський почав майструвати своїми руками різні механічні конструкції і моделі. Він робив ляльок і сани, будиночки і годинник, сани і карети. Матеріалами служили сургуч (замість клею) і папір. В 14 років він уже робив рухомі моделі поїздів і колясок, «моторами» в яких служили пружини. У 16 років Костянтин самостійно зібрав токарний верстат.Ціолковський був відрахований з гімназії. Після цього Костянтин займався тільки самоосвітою та репетиторством. Вчений був прихильником технічного прогресу. Зокрема, він розробив теоретичні моделі поїздів на повітряній подушці і космічних ліфтів.Саме Ціолковський створив аеродинамічну трубу, зробивши тим самим величезний внесок у розвиток авіації.Одного разу він розробив кінетичну теорію газів, після чого дізнався, що вона вже була відкрита 25 роками раніше. Мабуть, це самий забавний факт у його біографії.

У науково-фантастичної повісті «На Місяці» Ціолковський писав: «Зволікати більше не можна було: спека стояла пекельна; принаймні, зовні, в освітлених місцях, кам’яний грунт накалювався до того, що довелося підв’язати під чоботи досить товсті дерев’яні дощечки. Поспіхом ми кидали на скляну і глиняний посуд, але вона не розбивалася — так слабка була тяжкість».

За визнанням багатьох, вчений точно описав місячну атмосферу.Багато часу він присвятив розробці керованих аеростатів. Деякі його праці пізніше застосовувалися в будівництві дирижаблів (цікаві факти про дирижаблі).Незважаючи на відсутність освіти,

Костянтин Ціолковський з легкістю здав іспит, необхідний, щоб стати вчителем.

Перший проект міжпланетної ракети Ціолковський запропонував ще в 1903 році.

Костянтин Ціолковський першим задумався про застосування гіроскопів в авіації. Спочатку він сконструював ртутний автоматичний регулятор осі, а потім запропонував використовувати для балансування повітряних апаратів принцип обертової дзиги.

Костянтин Ціолковський не мав доброї освіти. За фактом він був геніальним вченим-самоучкою.

За своє життя Ціолковський опублікував близько 400 робіт з теорії ракетобудування.

Інтереси Ціолковського не обмежувалися польотами в повітрі і в космос. Він досліджував і описував технології отримання сонячної енергії та енергії морських припливів, конденсації водяних парів, кондиціонування приміщень, освоєння пустель, і навіть замислювався про високошвидкісні поїзди.





Немає коментарів:

Дописати коментар