13/09/22

Письменник – закоханий у життя

Для читачів філіалу №24 було запропоновано відео про творчий шлях відомого одеського письменника О. Різниченко. Ця розповідь була поширена через ZOOM для учнів 8-А та 8- Б класів ЗОШ №110 та читачів мікрорайону, що завітали сьогодні до нашої бібліотеки.

Олекса Різинченко – письменник, мовознавець, просвітянин, громадський діяч, неперевершений майстер слова

Рік народження Олекси Різниченка на тлі нашої історії – трагічний і кривавий. Він народився 24 лютого 1937 року у місті Єнакієво, на Донбасі.

Про себе поет говорить: «Коли питають, де народився, я відповідаю, що родом з тридцять сьомого». 1948 року родина, тікаючи від голоду, переїхала до перебралась у село під Первомайськом Миколаївської області.

Восени 1958 року Олекса разом з товаришем Володимиром Барсуківським склали і надрукували антипартійні листівки із закликами: «Довольно раскалывать мир на два так называемых лагеря! Долой фашистскую диктатуру партии! Да здравствует подлинная свобода народа!» І підпис – «Союз борьбы за освобождение народа».

Трибунал Одеського військового округу у лютому 1960 року засудив молодих людей до 18 місяців суворого режиму. Вони відбували строк у мордовських таборах, де юнаки й усвідомили себе українцями. «Другую жизнь собрать я должен. И я клянусь, что соберу» – це був останній вірш російською мовою.

Олекса Різників звільнився 1 квітня 1961 року. Рішення було прийнято відразу – треба вчити українську мову, тому й було обрано для навчання факультет української філології Одеського університету ім. І.І. Мечникова.

Олекса Різниченко був вдруге репресований за інакодумання у 1971-1977 р.р., загалом відбувши в таборах 7 років за антипартійну агітацію, поширення самвидаву та просто за те, що українець –

«Ти винен тим уже, що українець,

І ця вина з народження твоя!».

По обох справах у 1991 році був реабілітований.

Взагалі творчість Олекси Різниченка надзвичайно цікава і захоплююча, пронизана душевністю, правдивістю та патріотизмом.





Немає коментарів:

Дописати коментар