23/09/22

Українська Баттерфляй

 «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй» такий напис зробив італійський композитор Джакомо Пуччіні на портреті, якого подарував Соломії Крушельницькій, яка зіграла головну роль в його опері «Мадам Баттерфляй». Соломія Крушельницька - українська оперна співачка, національна легенда, педагогиня. За життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з Крушельницькою на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін.

Народилася Соломія 23 вересня 1872 року в селі Білявинці, Бучацького району, Тернопільської області. Співати почала з юних років. В 1891 році вступила до Львівської консерваторії. Восени 1893 року Крушельницька їде до Італії, де вчиться у знаменитих викладачів - Фаусти Креспі і професора Конті.

На зимовий сезон з 21 листопада 1896 по 8 березня 1897 року Соломія Крушельницька була запрошена на гастролі до Одеси у складі італійської оперної трупи. На той час їй пішов лише 25 рік. 35 виступів на сцені одеського театру опери та балету пройшли з великим успіхом,так Соломія Амвросіївна підкорила одеську публіку. На завершення гастролей 3 березня 1897 року відбувся бенефіс Соломії Крушельницької на сцені Одеського оперного театру в партії Дездемони в опері Дж. Верді “Отелло”.

Читачі, які відвідали сьогодні бібліотеку мали нагоду познайомитись з творчістю оперної примадонни.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар