22/09/22

Благородний лицар Дон Кіхот - герой і дивак (до 475 р. від дня народження Мігеля де Сервантеса Сааведри)

 29 вересня виповнюється 475 років від дня народження іспанського новеліста, драматурга, поета, засновника класичної світової літератури Мігеля де Сервантеса, чий роман "Дон Кіхот" став одним із найвидатніших творів світової літератури. У самого Сервантеса теж було насичене життя...

Напередодні цієї дати бібліотекар старшого відділу дитячої бібліотеки 22 Тетяна Тищук запросила читачів на літературне знайомство зі сторінками біографії відомого майстра слова.

Мігель де Сервантес зростав у злиднях, був одним із 7 дітей у родини.

Коли він служив у іспанській армії, брав участь у боях і отримав три вогнепальні рани. Відтоді не володів лівою рукою.

Перебував у полоні в Алжирі і служив рабом. Чотири разі він намагався втекти, але щоразу його ловили. Лише за 5 років його родина змогла зібрати необхідну суму для викупу.

Він почав свою літературну діяльність у 38 років. Його першим літературним призом були три срібних ложки, які виграв на змаганні поетів.

Письменництво не приносило йому доходу, тому Сервантес влаштувався комісаром із заготівель для армії. Тричі його притягували до відповідальності за приховування грошей. Одного разу він навіть провів три місяці у Севільській королівській в'язниці, де за словами автора, з'явилася ідея роману "Дон Кіхот".

В середині ХХ століття англійський журнал "Великобританія сьогодні" провів міжнародне опитування найкращих книжок усіх часів. Відповіді прийшли з усього світу. На першому місці виявився "Дон Кіхот" Сервантеса.

В 2002 році "Дон Кіхот" визнаний кращим романом у світовій літературі.

Перший том роману вийшов друком у 1605 році. Він мав величезний успіх, про що свідчить шість (!) видань книги лише за один рік.

За рік до смерті Сервантес написав другу частину роману про Дон Кіхота.

"Дон Кіхот" за кількістю мов, якими він був перекладений, поступається лише Біблії.

Роман був задуманий як пародія на середньовічні рицарські романи.

У творі 660 персонажів.

У центрі роману - подорож ідальго Дон Кіхота разом зі зброєносцем Санчо Пансою Іспанією XVI століття з метою захисту всіх бідних та знедолених.

На честь письменника назвали один з астероїдів головного поясу - "79144 Сервантес", а також один з кратерів Меркурія. А два кратери на астероїді 433 Ерос, носять імена літературних героїв Сервантеса - "Дон Кіхот" та "Дульсінея".

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар