28/09/22

Книжок країна чарівна чекає на гостини! (до Всеукраїнського дня бібліотек)

 З 1998 року, кожного року, 30 вересня в Україні відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Сама назва - Всеукраїнський свідчить, що це свято не тільки професійне, а загальнонародне, адже кожна людина хоча б раз у житті була в бібліотеці, а для багатьох вона стала рідною домівкою, бо без книги немає знань та поступу вперед.

Дитяча бібліотека 22 запросила читачів на бібліотечний вікенд. Книголюби та їх батьки із задоволенням ознайомилися з тематичними виставками та різноманітними книжками на любой смак.

Особливо привернула увагу інформаційна виставка "6 найгарніших бібліотек України", про яку бібліотекарі розповіли багато цікавого та пізнавального.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА є однієї з найбільших і найдавніших бібліотек України.Вона була заснована у 1608 р. як книгозбірня львівського Єзуїтського колегіуму. У фонді бібліотеки зберігають понад 3 мільйонів книг! Серед них є цінні стародруки і рукописи, найстаріший з яких датований ХІІІ століттям.

БІБЛІОТЕКА ЦЕНТРУ МИТРОПОЛИТА ШЕПТИЦЬКОГО У ЛЬВОВІ - це не лише сучасна читальня, це ще й навчальний простір. Тут можна потрапити на цікаву лекцію українських та іноземних фахівців, взяти участь у дискусії та послухати виступи сучасних музичних колективів. Фонд бібліотеки налічує понад 160 тисяч книг.

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА вважається першою публічною бібліотекою на території України. З'явилась вона у 1829 році за наказом Миколи І.

До наповнення бібліотеки долучилось багато відомих та заможних людей. До прикладу, граф Воронцова подарував книгозбірні 600 томів французьких класиків.

Нині фонд бібліотеки налічує п'ять мільйонів документів з усіх галузей знань майже 180 мовами світу.

Фонд КИЇВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ ВЕРНАДСЬКОГО налічує 14 мільйонів книг. Саме тому вона входить у десятку найбільших книгозбірень світу. Бібліотека складається з 27 поверхів. Не дивно, що вона вважається найбільшою за своєю площею бібліотекою в країні.

Хочете потрапити у казкову країну книжок: тоді вам точно потрібно відвідати КИЇВСЬКУ НАЦІОНАЛЬНУ БІБЛІОТЕКУ УКРАЇНИ ДЛЯ ДІТЕЙ. У бібліотеці зберігається 500 тисяч примірників книг, журналів та аудіозаписів.

Будівля оздоблена авторськими керамічними панно і композиціями видатної української художниці- керамістки Ольги Рапай.

Одне з найбільших державних сховищ унікальних рукописних і друкованих пам'яток книжкової культури - ЛЬВІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА. За даними статистики, щорічно інформаційними ресурсами бібліотеки користується понад 10 тисяч читачів.

У фондах бібліотеки зберігається понад 8 мільйонів примірників друкованих видань. Серед них є: 250 тисяч рідкісних видань; понад 75 тисяч рукописів; 38 тисяч нотних видань; 49 інкунабул - рідкісних книг, які видавалися в Європі від початку книгодрукування і до 14 століття.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар