23/04/21

Всесвітній день книги і авторського права

 "Читайте! Нехай не буде жодного дня, 

коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги!"

К. Паустовський

Дитяча бібліотека №22 вітає всіх письменників і читачів з Всесвітнім днем книги і авторського права. Це доленосна для світової літератури дата була обрана за пропозицією Міжнародної Асоціації книговидавництв Генеральною конферецією ЮНЕСКО.

Таким чином, починаючи з 1995 року, 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги. Своїм святом цей день вважають всі, хто причетний до книжкової справи.

Традиція святкування народилася в іспанській Каталонії, де вже понад 80 років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм, покровителем Каталонії, у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року - день смерті видатного іспанця Мігеля де Сервантеса Сааведри, автора безсмертної літературної перлини "Хитромудрій ідальго Дон Кіхот з Ламанчі".

А з 2001 року з ініціативи мадридських книговидавців ЮНЕСКО проводить щорічний відбір світової столиці книги. Це звання присвоюється строком на один рік і набирає чинності 23 квітня.

Тітул світової столиці книги -2021 ЮНЕСКО присвоїло місту Тбілісі (Грузія).


Немає коментарів:

Дописати коментар