14/04/21

Чарівні зерна доброти (115 р. від дня народження О. Іваненко)

 Письменниця Оксана Дмитрівна Іваненко - автор багатьох книжок: літературних казок, реалістичних оповідань і повістей, творець біографічних романів про життя і творчість класиків української та світової літератури. Усе життя Оксана Дмитрівна дружила з наукою. Навіть більшість її казок - результат клопіткої праці письменника і вченого. Про неї можна сказати, що вона відкривала минуле століття і завершала його, проживши 91 рік. Як казала Оксана Іваненко, у неї було щасливе дитинство. Письменниця згадувала: "Писати я почала дуже рано, як тільки навчилася читати, а читала я з чотирьох років"...На щастя вдома ніхто не звертав уваги, що крім ігор "в ляльки", я дуже любила писати повісті. Псувала на своє писання безліч паперу...і в шість років вирішила видавати свій перший журнал. Він називався "Гриб". Мій журнал правда після кількох номерів "прогорів"...Але я почала писати нескінченні повісті, уже навчаючись, спочатку в гімназії, а потім у робітничій школі".

О.Д. Іваненко написала кілька десятків книг: оповідання й повісті для дітей та юнацтва, казки. Серед них "Майка та жабка" (1930), "Дитячий садок" (1931), "Черевички" (1933), "Лісові казки"(1934), "Великі очі" (1936), "Джмелик" (1937), "Три бажання"(1940), "Куди літав журавлик"(1947), "Казки" (1958) та ін.

Ці твори розкривають людське життя, допомагають пізнати красу рідної природи.

У більших її творах - повістях і романах - розповідається про видатних діячів культури, відомих письменників. Сюди належать оповідання про Г. Андерсена, Д. Гарібальді, А. Чехова. Повісті "Друкар книг небачених" ( про І. Федорова) та "Богдан Хмельницький"; романи "Тарасові шляхи"(про Т. Шевченка; над яким авторка працювала понад 20 років), "Марія" (про Марка Вовчка). Книга спогадів О. Іваненко "Завжди в житті" була у 1986 році відзначена Державною премією ім. Т.Г. Шевченка.

Оксана Дмитрівна багато перекладала українською твори В. Короленка, А. Моруа, казки Андерсена, братів Грімм.

К.І. Чуковський високо оцінів її творчість, сказавши: "Можете всім сказати, що старий Чуковський Вас помітив".

Книги Оксани Іваненко й досі читають та люблять і діти й дорослі. Дитяча бібліотека № 22 пропонує шановнім читачам познайомитися з творчістю цієї талановитої, щирої та життєрадісної людини після закінчення карантину.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар