13/04/21

День народження тролейбуса

 Дитяча бібліотека №22 запрошує любителів техніки познайомитися з книжками про різні віди транспорту, а особливо з тролейбусом, день народження якого відзначається щорічно 13 квітня.

Саме слово "тролейбус" дослівно з англійської перекладається як "трамвайний автобус". За зовнішнім виглядом перші моделі дійсно нагадували вагони трамваїв. Деякий час їх так і називали - "безрейковий трамвай".

Перший в світі тролейбус ("безрейковий трамвай") з'явився на світ у Німеччині в 1882 році. Його представили брати Вільгельм і Вернер Сіменс. Транспорт мав вигляд звичайного візка де розташовувалося лише чотири - п'ять чоловік без водія. Він мав два електродвигуни та пересувався зі швидкістю 12 км/год. На візку також була встановлена противага, щоб троллейбус не перекидався.

Найдорожчі троллейбуси їздять в Об'єднаних Арабських Еміратах в Абу-Дабі і коштують вони більше мільона євро кожен. Транспорт розрахований на 120 пасажирів-студентів, так як курсує він між університетом і студентським містечком. В троллейбусі є доступ до Wi-Fi, потужні кондиціонери і повітряні завіси біля дверей, щоб захищати від спеки, а також подвійне тоноване скло.

Сьогодні в Японії і США існують навіть підземні троллейбусні лінії. В Японії підземні тролейбуси обслуговують гірський туристичний маршрут між містами Татеяма і Омата, а в США в місті Бостон, курсує підземний троллейбус, який називають "срібна лінія".

 


Немає коментарів:

Дописати коментар