05/04/21

І корисний, і смачний: сьогодні - Міжнародний день супу

 Що може зігрити душу і тіло краще за тарілочку ароматного, гарячого супу?

Суп - перша страва і важлива частина щоденного раціону харчування. Щоб ще раз підкреслити важливість цієї страви для здоров'я людини, було створено свято - Міжнародний день супу, яке відзначається 5 квітня.

Слово "суп" походить від французького "soupe", а воно - від латинського "suppa", що в перекладі - хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Однак, суп як блюдо в сьогоднішньому розумінні, яке стало щоденною їжею, склалося п'ять століть назад з появою посуду, здатному витримати процесс приготування. При цьому, в холодних країнах і регіонах, суп виник набагато раніше. Наприклад в Стародавньому Китаї його варили за 100 років до нашої ери.

Широке поширення в Європі супи отримали до 18 століття. Пізніше це блюдо поширилося по світу. У світі налічується приблизно 150 типів супів.

У складі супів зустрічаються найрізноманітніші компоненти: м'ясо птахів або тварин, овочі, гриби, риба, злаки, боби, молочні продукти, борошняні вироби, зелень, фрукти, ягоди, спеції. Залежно від інгредієнтів страви та особистих уподобань, супи подаються на сніданок, обід або вечерю.

Що ж стосується "національностей" супів, то серед яскравих представників - борщ, солянка і вуха, окрошка і розсольник. Також відомі грузинський суп харчо і іспанське гаспачо, французький цибулевий суп і датський гороховий суп з копченостями. Любителі східної кухні знають японський суп місо, китайський хого і в'єтнамський фо. А серед незвичайних є японський суп з локшини і шоколаду, карибський - з ігуани, польський пивний суп і африканський - з кави, бананів і бруду з підніжжя Кіліманджаро.

Серед відомих письменників світу теж багато шанувальників цієї страви:

- улюблений суп Гі де Мопассана, який майже щодня готував його кухар під час подорожі письменника на яхті "Милий друг". Цікаво, що сам письменник називав цей суп "Милий друг Руайяль", що означає "Королівський". Це суп-пюре з цвітної капусти, з ніжною пармською шинкою і сиром "пармезан", покладених рулетами на окремій тарілці. Інший суп-пюре Мопассана називався "Ма шушу", що означає "Моя спокусниця". Готувався він з телятині і подавався разом з відвареною спаржею і сирними паличками;

- Леонардо да Вінчі не міг жити без супу Мінестроне. Це - цукіні, томати, морква і селера;

- Михайло Ломоносов любив кислі щі;

- Сальвадор Далі на обід їв часниковий суп;

- Олександр Пушкін любив борщ і зелений суп з вареними яйцями;

- Франц Кафка полюбляв картопляно-грибний суп.

На виставці дитячої бібліотеки №22 читача зацікавять різноманітні рецепти відомої страви.



Немає коментарів:

Дописати коментар