08/04/21

8 квітня – Міжнародний день ромів

 Цей День був заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, який відбувся в Лондоні (1971) і зібрав представників із 30 країн. У результаті були прийняті національні символи: прапор ромів – синьо - зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».

Все це дозволило циганам світу визнати себе єдиною нацією.

За традицією роми цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду що символізує нелегку долю народу – вічного мандрівника без історичної батьківщини.

Цигани вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії (особливо казки), музики, танцю.

Циганські мотиви мали вплив на літературу, як світову так й на українську.

О.Пушкін, М.Горький, М.Гоголь, С.Руданський, М.Старицький, І.Франко, Л.Селютіна, В.Гюго, П.Меріме та інші письменники яскраво висвітлювали у своїх творах характери героїв цієї самобутньої нації.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар