22/11/17

«Ми не зложимо зброї своєї… Дужі в нас і біжання, і гнів»

У 2017 році виповнилось 100-річчя від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу ХХ століття. Події визвольної боротьби, метою яких було політичне самовизначення українського народу у формі поновлення й захисту державності , безперечно є однією з найтрагічніших сторінок історії України. У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Перший раз на вулицях з’явилися жовто-блакитні прапори, перший раз залунала пісня «Ще не вмерла Україна».
Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура. Термін “Українська революція” був уведений в обіг самими учасниками подій. Таке означення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби.
З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності Президентом України 22 січня 2016 року підписано Указ № 17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років”, яким 2017-й проголошено Роком Української революції.
21 листопада в бібліотеці-філії №40, учні школи №67 мали змогу ознайомитись з представленою книжковою виставкою, послухати про видатних діячів національно-визвольного руху, розкрити соціальні, політичні та культурні аспекти реолюційного часу. Розповідь бібліотекаря О М.Радзієвської дала читачам можливість глибше пізнати історію Української революції та етапи визвольної боротьби від минулих століть до сьогодення. А відеоряд, розкриваючий хроніку революційних часів, доречно доповнив тематику зуістрічі.
Якщо Вам захочеться поринути у вир історії, зрозуміти, більщ дізнатися як вона творилася та хто її писав – чекаємо вас у стінах нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар