08/11/17

Рідна мова – всесвіту основа

Слово – світанок, мами розмова,
Струни чарівні людської душі,
Мова народу, духу основа,
Чиста криниця і дотик віршів.
Зі вступним словом про українську мову, за допомогою якої ми бережемо свою історію, передаємо із покоління в покоління неоціненні скарби минулого і сучасного, виплекану народом у віках, звернулася до школярів 2-Б класу школи №60 бібліотекар Ірина Мошул. Вона прочитала вірша Дмитра Білоуса «Якщо з українською мовою…»
«Дорожи українською мовою,
Рідна мова - основа життя.
Хіба мати бува примусовою?
Непутящим бува дитя!»
Бібліотекар продовжила розповідь про одну з найважливіших цінностей в нашому житті. Мова – це диво, яке ми чуємо від миті свого народження, це радість, якою ми ділимось з коханою людиною, це душа, що випромінює життєву силу, це невичерпне джерело, звідки ми черпаємо наснагу, знання і прагнення осягнути всесвіт.
Українська мова входить до групи найбільш розвинених і досконалих мов. І тому завдяки проголошенню незалежності вона, як і українська культура, по праву займають належне місце у світі.
А для того, щоб ми знали, вивчали і не забували своєї рідної мови, щоб підвищували її значимість для майбутнього, наш національний календар поповнився ще однією важливою датою для кожного справжнього українця – 9 листопада. Це наймолодше державне свято.
Свято було встановлено 6 листопада 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою за підтримки ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі нашої мови для розвитку українського суспільства Указом №1241/97 „Про День української писемності та мови ”. В Указі було зазначено: „Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар