27/10/17

Хелловін

Вважається, що в цей день уся нечисть приходить у наш світ погуляти, так би мовити, ну і нашкодити комусь, звичайно. Але що ми насправді знаємо про це свято?
Давайте зануримось в історію, і все ж таки спробуємо зрозуміти причини виникнення Хелловіну. Виявляється, свято досить старовинне, і навряд чи будь-чиї предки, древні народи із самобутньою культурою, поклонялися б нечистій силі. Окрім того, свято не тільки американське, його здавна відзначають багато англомовних держав.
Так, Хелловін походить від старовинного кельтського свята жнив та дня мертвих. Все почалось з невинного 1 листопада, яке древні кельти обрали для особливого святкування – Савину (день вшанування предків і щось на кшталт нового року). Це був день, коли на землю падав перший сніг, зима приходила на зміну літу, а кельти збирали врожай. Не дивно, що в такий моторошний час, вважалось, мертві повертаються на землю, аби відвідати живих родичів.
Вони вважали, що, окрім душ померлих, на землю цього дня може потрапити і різна нечисть: домовики, відьми, бісенята й інші бешкетники (які є і в українських древніх віруваннях також!). Відповідно маскування було всього лиш спробою обдурити злих духів. Люди вірили в те, що відьми, злі феї та мерці можуть викрасти їх дітей, тому перевдягали малечу у страхітливі костюми, аби збити з пантелику нечисть. А ще від потойбічних сил намагались відкупитись, насипавши повну торбу ласощів та смаколиків.
Про різних відьм, чудовиськ та нечисту силу писали багато письменників, зокрема і для дітей. Так у бібліотеці-філії № 8 діти 4-Б класу школи №60 прийняли участь не тільки у святі і розказали свої страшні історії, а й познайомилися з цікавою літературою для їх віку та запаслися низкою слів з англійської мови за темою.
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар